I dok neki ne mogu pojesti jaje ako je imalo gnjecavo, drugima su najdraža meko kuhana jaja ili vrlo kratko pržena kajgana u koju rado umaču kruh; no koliko je sigurno jesti žumanjak koji je skoro potpuno tekući? Prema nutricionistima, rizici postoje.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete
Kao što vjerojatno znate, jedan od najvećih rizika jedenja nedovoljno termički obrađenih jaja jest salmonela; bakterija koja može prouzročiti razne zdravstvene tegobe poput proljeva, groznice ili zimice, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome.
Salmonela je inače puno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, nego u termički dobro obrađenoj.
– Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe – kaže dijetetičarka Amanda Holtzer. "Zato zaključuju da nijedan od tih proizvoda nije sigurno jesti sirov ili slabo obrađen."
Koliko dugo treba kuhati ili pržiti jaja?
– Jaja pržite najmanje dvije do tri minute – savjetuje Holtzer. – Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti ni ostati želatinasti, a žumanjak uopće ne bi trebao drhtati ili, ako ga volite slabije pečenog, treba se lagano tresti.
– Što se tiče kuhanja; ako želite da jaje bude tvrdo kuhano, treba ga, otad voda uzavrije, kuhati 10 do 12 minuta, ovisno o veličini, dok je za meko kuhano dovoljno 5-7 minuta.
– Osim dobre termičke obrade, rizik od zaraze može spriječiti i pravilno skladištenje jaja – ističe dijetetičarka.
Ako baš želite jesti tekući žumanjak, tvrdi, najbolje je kupiti pasterizirana jaja; jaja koja su prije pakiranja bila lagano zagrijana, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterije, a nije ih skuhala.
– Jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti – upozorava Holtzer.
Tko ne smije jesti tekući žumanjak?
Unatoč rizicima, većina zdravih ljudi ne treba previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka.
– Iako su više izloženi riziku zaraze, tekući su žumanjci obično sigurni za jelo – istaknula je za Huff Post suosnivačica FWDfuela, dijetetičarka Kylene Bogden.
– Jedine osobe koje bi se trebale suzdržati od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.
Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!
Laprdanja nutricionista koji su izmišljeni kao i influenceri. Doručak nije potreban ako se ne radi teške poslove. Zbog toga i imamo masu debelih.