KORISNO

Kako pravilno skuhati rižu: Uz ove savjete uvijek će vam ispasti savršeno!

Shutterstock
09.10.2022.
u 07:00

Kada kuhate rižu važno je da zrna budu odvojena, a ne ljepljiva

Svatko ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje riže. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti, otkrila je ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode mogu varirati ovisno o vrsti riže, piše Express

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog zrna pravi omjer vode i riže 1,5:1. Stručnjakinja tvrdi da, ako više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je prilagodili vlastitom ukusu.  Neki stručnjaci predlažu ispiranje ili pranje zrna riže prije kuhanja. 

- Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja, kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus - objasnila je Anna.

No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže. Stručnjakinja tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako bi upila vodu, te da ju ne biste trebali miješati dok se kuha. Što se tiče vremena kuhanja riže, to može varirati ovisno o vrsti riže koju odaberete. Bijelu basmati rižu kuhajte 10-12 minuta na jakoj vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, smeđu rižu oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna također oko 25 minuta, a jasmin rižu od 10-12 minuta. 

Anna ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže, pa ne znate što s njom. Prvo ju trebate ohladiti što je brže moguće, a onda ju stavite u hladnjak. No, ne biste ju trebali tamo držati više od dva dana prije podgrijavanja, te ju ne biste trebali podgrijavati više od jednom. Također, kada podgrijavate, provjerite je li riža potpuno vruća. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije