Svatko može održati normalnu tjelesnu težinu, tvrde znanstvenici, a jedino čega se moraju pridržavati jesu ključne tri navike: vođenje dnevnika prehrane, nepreskakanje obroka te kuhanje i jedenje kod kuće.
– Tijekom istraživanja analizirali smo najrazličitije metode koje ljudi primjenjuju pokušavajući se osloboditi viška kilograma – govori voditeljica studije Anne McTiernan iz centra Fred Hutchinson za istraživanje raka u Seattleu.
– Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli koliko je različit uspjeh dijete s trikovima poput vođenja dnevnika prehrane i jedenja kod kuće.
Znanstvenica je zajedno sa svojim timom pratila navike u prehrani 123 žene čija je prosječna starost bila 58 godina, a prosječan BMI 31,3, što se već smatra početkom pretilosti. Istraživanje je trajalo godinu dana, a rezultati su pokazali da su one koje su se pridržavale ključna tri zadana elementa dijetne prehrane izgubile u tom razdoblju između 2,5 i četiri kilograma više od onih koje nisu primjenjivale tu strategiju. Žene su u prosjeku izgubile oko 10,7 posto svoje tjelesne težine.
Manje kilograma
One koje su vodile dnevnik prehrane izgubile su u prosjeku tri kilograma više nego one koje to nisu činile, pažljivo bilježeći što su popile i pojele taj dan. Isto tako rezultati su pokazali da žene koje su svaki dan uzimale tri redovita obroka izgubile gotovo četiri kilograma više od onih koje su preskakale obroke. Jedan je od razloga za debljanje je i to što nakon preskočenog obroka imamo potrebu unijeti dodatni broj kalorija. Za liniju su bili pogubni i obroci u restoranu jer su ljudi tada općenito skloni tendenciji da se opuste i zaborave na količinu hrane koju pojedu. Ispitanice koje su jednom tjedno jele u restoranima izgubile su prosječno 2,5 kilograma manje nego žene koje su se uglavnom hranile kod kuće. Ipak nije ni stvar u restoranima brze hrane jer se samo deset posto ispitanica hranilo na taj način.
– Stvar je jako jednostavna. Ako želite skinuti kilograme, morate sistematski voditi računa o količini i vrsti namirnica koje unosite – zaključuje Anne McTiernan, prenosi Livescience.