Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Koliko vode trebate piti tijekom toplinskog vala? Evo što kažu stručnjaci!

shutterstock
04.07.2024.
u 07:00

Razne bolesti povezane s vrućinom mogu se pojaviti ako se ne konzumira dovoljno vode tijekom dana.

Cijeli prošli tjedan područja Hrvatske imala su više temperature od uobičajenih za početak ljetne sezone. Uz porast temperatura iz godine u godinu, važno je brinuti se o svom tijelu više nego ikad tako da nosimo kremu za sunčanje i pijemo dovoljno vode kako bismo izbjegli dehidraciju. Preporučuje se pijenje između šest i osam čaša vode dnevno, ali taj broj može varirati tijekom ljeta i u slučajevima ekstremnih vrućina, prenosi Yahoo

Ali, Američka nacionalna akademija znanosti, inženjerstva i medicine utvrdila je da je adekvatan dnevni unos tekućine 15,5 šalica (3,7 litara) dnevno za muškarce i 11,5 šalica (2,7 litara) dnevno za žene. ‘Po vrućem vremenu, a posebno ako vježbamo, naše potrebe za vodom će porasti’, rekla je liječnica opće prakse dr. Angela Rai za, ‘Moramo popiti do oko tri litre dnevno na vrućem danu, međutim, važno je to rasporediti tijekom dana i ne piti prevelike količine odjednom’. 

VEZANI ČLANCI:

Razne bolesti povezane s vrućinom mogu se pojaviti ako se ne konzumira dovoljno vode tijekom dana, uključujući: iscrpljenost od vrućine, toplinski udar i toplinske grčeve. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), savjet broj jedan je da ne čekate dok ne ožednite da pijete vodu, jer do tog trenutka već ste na početku dehidracije.

Osjećaj žeđi te mokrenje tamne boje i jakog mirisa neki su od početnih znakova da biste mogli biti dehidrirani. Ostali simptomi uključuju osjećaj tromosti, vrtoglavicu ili suha usta. Iako je važno znati pijete li dovoljno vode, klinika Mayo sugerira da je vjerojatno sve u redu s nečijim unosom vode ako rijetko osjeća žeđ i ako mu je urin proziran ili svjetložute boje.

Kada ste redovito vani na vrućini, preporučuje se da pijete 237 ml vode svakih 15 do 20 minuta i bilo gdje između 7 dl i jedne litre na sat. Međutim, postoji mogućnost da postanete prekomjerno hidrirani ako pijete više od 1,5 l vode na sat, što može dovesti do toga da koncentracija soli u vašoj krvi postane preniska.

VEZANI ČLANCI:

Još jedno pravilo koje treba slijediti je da što se osoba više znoji, to više vode treba piti. Pića koja treba izbjegavati za hidrataciju su energetska pića zbog visokog udjela kofeina i ponekad velike količine šećera. Alkohol se također ne preporučuje jer može izazvati dehidraciju. Ako želite ostati hidrirani, ali se borite s pijenjem vode, dio vašeg dnevnog unosa tekućine možete dobiti jedući voće i povrće koje ima visok sadržaj vode kao što su krastavci, rajčice, celer, lubenica, tikvice, jagode, zelena salata i breskve.

Nakon što više niste aktivni vani na vrućini, to ne znači da možete prestati s hidratacijom. CDC napominje da može proći nekoliko sati dok ne popijete dovoljno vode da u potpunosti nadoknadite ono što je vaše tijelo možda izbacilo kroz znoj, pa se preporučuje da nastavite piti tijekom dana kako biste smanjili moguće učinke dehidracije.

Preporuke HZZJZ-a za javnost: Kako se zaštititi od velikih vrućina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije