Tikvice su jedna od najkorištenijih namirnica u većini kuhinja tijekom proljeća i ljeta. Svi ih vole jer su lagane, idealne za tople dane. Odlične su za probavu jer sadrže vlakna, ali i antioksidanse koji su dobri za rad srca, štitnjače i prostate. Zbog magnezija i fosfora kojima obiluju, pomažu u očuvanju čvrstih kostiju. Osim što je zdrava i ukusna, tikvica je i cjenovno vrlo dostupna, a odlično se slaže s većinom drugih namirnica, tako da u ovoj povrtnoj kraljici možete uživati svaki dan. Evo nekoliko prijedloga kako je iskoristiti.
Juhe: Ukusnu i hranjivu juhu od tikvica možete pripremiti za 20-ak minuta. Na maslacu popržite glavicu luka, nakon nekoliko minuta dodajte na kockice narezane tikvice, kratko pirjajte te zalijte vodom. Nakon što voda provri, lagano miješajte još nekoliko minuta, a nakon toga maknite s vatre i usitnite tikvice štapnim mikserom. Vratite još kratko na vatru, začinite po želji, a u juhu možete dodati i vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje.
VEZANI ČLANCI:
Salate: Iako većina recepata podrazumijeva termičku obradu tikvica, dok su mlade, moguće ih je koristiti kao dodatak različitim svježim salatama. Naribajte ih na tanke ploške i pomiješajte sa svježom rajčicom, lukom, paprikom te začinite octom ili limunom, uz dodatak malo maslinova ulja i soli. Ako želite bogatiju salatu, možete dodati i kukuruz te feta sir.
Ukiseljene tikvice: Želite li u tikvicama uživati i nakon što im prođe sezona, možete ih zamrznuti, ali i ukiseliti. Za zimnicu se spremaju kao i većina drugog povrća. Narežite ih na tanke ploške, a u međuvremenu na vatri zagrijte vodu i ocat u omjeru 3:1. U vodu dodajte malo soli i kopra, a nakon što proključa, ostavite nekoliko minuta da se prohladi. Tikvice slažite u zagrijane staklenke i zalijte tekućinom za kiseljenje. Čvrsto poklopite.
GALERIJA: Odlični razlozi da med `začinite` cimetom
Tikvice iz pećnice: S obzirom da pristaju uz većinu namirnica, iz pećnice svaki dan možete vaditi drugo jelo s tikvicama. Jedan dan to mogu biti lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rižom, drugi dan lazanje od tikvica, treći dan čips, četvrti zapečena tjestenina sa sirom i tikvicama. Dajte mašti na volju!
Tikvice na tavi: I kad je riječ o pripremi tikvica na tavi, mogućnosti su neograničene. Osim vrlo popularnih pohanih tikvica, na tavi možete ispeći i popečke od tikvica, u kombinaciji s ječmom, krumpirom ili nekim drugim povrćem. Tava je idealna i za pripremu hranjivih omleta koje možete obogatiti upravo omiljenim zelenim povrćem.
VEZANI ČLANCI:
Kolači: Iako ih najčešće pripremamo u slanim verzijama, tikvice možemo staviti i u kolače. Običnom biskvitu od brašna i jaja dat će zanimljivu teksturu, a takvu slasticu možete dodatno obogatiti finim preljevom od voća ili čokolade. Možete ih ubaciti i u pitu sa sirom ili svoje omiljene čokoladne muffine.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete – slaninu!
obozavam pohane tikvice