Pitali smo nutricionisticu

Kombinirati meso i voće, rižu i plodove mora nije neuobičajeno. Ali je li nezdravo?

kikiriki tjestenina
Foto: Thinstock
1/2
25.01.2016.
u 18:30

Kako treba kombinirati skupine namirnica i što bismo trebali izbjegavati, pitali smo nutricionisticu i voditeljicu zdravstvene skrbi o sportašu u Hrvatskom olimpijskom odboru Mimi Vurdelju

Pravi gurmani nerijetko će uz lubenicu posegnuti i za pršutom, a mnogi slijede i neke američke gurmanske trendove u kojima kombiniraju puricu s umakom od brusnice ili biftek sa žara s komadom sočnog manga. 

Zvuči kao pravi gastro izazov, no nutricionisti tu podižu znak upozorenja: Takve kombinacije namirnica, mesa i voća, mogu uzrokovati probavne smetnje  i potrebu za namirnicama koje bi neutralizirale kiselo okruženje u želucu. 

No, je li to zaista tvrdnja koja "drži vodu?" Tijelo neće probaviti hranu "na istom mjestu i u isto vrijeme". Proces metabolizma počinje probavom škroba u ustima, a nastavlja se u želucu i tankom crijevu. Masti i proteini će se početi probavljati tek u želucu i tu ostaju oko dva sata prije nego nastave put prema tankom crijevu. Kada je u pitanju voće, ono neće biti probavljeno sve dok ne dođe do tankog crijeva. 

Kako treba kombinirati skupine namirnica i što bismo trebali izbjegavati, pitali smo nutricionisticu i voditeljicu zdravstvene skrbi u Hrvatskom olimpijskom odboru Mimi Vurdelju. 

– Istina je da mi često sugeriramo sportašima da se u istom obroku (ručak ili večera ) NE JEDU zajedno ugljikohidrati velike gustoće Ili koncentrirani ugljikohidrati kao što su tjestenine i riža s koncentriranim bjelančevinama ili proteinima poput mesa, peradi i ribe. Dakle, nije poželjan obrok tjestenine s mesom ili špekom ili riža s plodovima mora. Tjestenina, da bismo je probavili (metabolizirali), traži lužnati medij, a meso traži kiseli medij pa se organizam "muči" probavljajući ih istovremeno – pojasnila je Vurdelja.

Dodaje da voće i povrće spada u ugljikohidrate male gustoće i nutricionisti ponekad savjetuju obrok dehidriranog mesa (poput sušene puretine – dakle čisti protein) sa šalicom ananasa – voćem izuzetno bogatim bromelainom – proteolitičkim enzimom koji pridonosi kvaliteti metabolizma.

U kombinacijama koje podržava suvremena kuhinja, poput pršuta i dinje ili pršuta i smokve  te divljači s brusnicom Ili bifteka s mangom, nutricionistne pronalaze problema. Takve kombinacije neće kod zdravih osoba uzrokovati nikakve zdravstvene probleme, dodaje Vurdelja, ako je riječ o osobi koja ima zdrav metabolizam, nema probavnih smetnji i pridržava se načela pravilne prehrane. 

>>Ovo su namirnice koje će 'iščistiti' nikotin iz organizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije