S obzirom na to da sve više ljudi danas radi na daljinu, nije iznenađujuće da je vaš omiljeni kafić možda postao vaš privremeni ured. Atmosfera stvorena toplim napitcima, pecivima, laganom glazbom i ugodnim razgovorima s konobarima često je idealna za produktivan rad i ispunjavanje obaveza. Međutim, iako vam vaš boravak može izgledati nevino, u jednom trenutku vlasnici kafića i konobari žele da pokupite svoje stvari i prepustite mjesto drugima, piše HuffPost.
Postavlja se pitanje - koliko dugo je pristojno ostati? Heather Perry, izvršna direktorica Klatch Coffeea iz Kalifornije, kaže da piće u prosjeku košta oko 5 eura i omogućuje vam boravak od oko 90 minuta. Svjesno ili ne, često zauzimate dva do četiri mjesta, ovisno o veličini stola i tome jeste li torbu ostavili na susjedni stolac. ‘Ako sjedite sami, radite i zauzimate stol 90 minuta za 5 eura, to je značajan trošak za vlasnika’, objašnjava Perry. Ako ostanete duže, to može utjecati na zaradu kafića.
VEZANI ČLANCI:
Ipak, ne postoji točan odgovor na pitanje koliko dugo možete ostati. Konobari savjetuju da promatrate okolinu i donesete odluku prema situaciji. Na primjer, srijeda ujutro možda nije toliko problematična kao subotnje jutro kad je gužva. Perry ističe kako je važno obratiti pozornost na dizajn i atmosferu prostora. Kafići s otvorenim rasporedom, kaučima i zajedničkim stolovima često signaliziraju da ste dobrodošli ostati dulje.
‘Imamo kafić u kojem se većina prometa odvija kroz drive-thru, pa ljudi unutra ostaju po nekoliko sati i to nije problem’, kaže Perry, ‘Neki naruče jedno piće, neki dva. U takvim uvjetima dulji boravak nije velika stvar’. S druge strane, ako nema mjesta za druge goste, a vi već satima sjedite s jednim pićem, to je jasan znak da je vrijeme za odlazak.
Prema Perry, problem postaje očit kad ljudi zauzmu veći stol, naruče samo jedno piće i ostanu dugo, a pritom čak donesu hranu izvana. ‘To je trenutak kada moje crvene zastavice počnu signalizirati da nešto nije u redu’, dodaje.
GALERIJA: Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi
Ako ste jedini gost, konobari obično nemaju ništa protiv dužeg boravka, kaže Chelsea Hewitt, menadžerica i baristica u Good Seed Coffee Boutiqueu. ‘Osobno mi ne smeta kad se ljudi zadrže. Drago mi je što se osjećaju ugodno i žele provoditi vrijeme u našem prostoru’, objašnjava.
Važno je također kako provodite svoje vrijeme u kafiću - bilo da čitate, radite na prijenosnom računalu ili razgovarate s prijateljima. Iako to ne određuje koliko dugo možete ostati, osnovna pravila bontona uvijek vrijede. Alberto Battaglini, suvlasnik Pony Espressa u Santa Ynezu, napominje kako je nepristojno provoditi sate na jednoj kavi, koristiti sve utičnice i ne ostaviti napojnicu. ‘Ovo je posao, a ne neprofitna organizacija’, rekao je.
VEZANI ČLANCI:
Savjetuje se da kupujete hranu u kafiću, ako je imaju, umjesto da donositi vlastite grickalice, te da ne zauzimate prostor za video pozive. Također, pomaknite svoje stvari s prazne stolice, održavajte urednost i naručite još nešto ako se zadržavate dulje. Hewitt zaključuje: ‘Ljudi su zaboravili osnovne manire u društvenim okruženjima. Ovo je vaš 'treći prostor', mjesto između posla i doma. Poštujte druge goste i zaposlenike, a slobodno se zadržite neko vrijeme’.
Konobar iz Dubrovnika oduševio Beograđanina: 'Naručio sam espresso s mlijekom, a onda je donio račun..'
Najbolje bi bilo da se ne zadržavamo, ništa ne konzumiramo i da to plaćamo.