LOVREČEVA NA KRKU

Krčki knezovi otvorili feštu po 490. put

krk
10.08.2014.
u 18:18

Presjajni grad Krčana, kao i mnoga istočnojadranska mjesta, dosad je ispisao debelu knjigu svoje prošlosti

  

Još od vremena Liburna pa sve do danas, područjem našeg grada hodali su i trgovali mnogi, a upravo taj itekako važan dio spektra čovjekovih misija utisnuo je u ovaj prostor, njegove trgove i ulice, posve specifičnu memoriju. 


 
Tako je daleke 1524., svoju priču otpočelo događanje koje se uščuvalo do danas postavši vrijednim sinonimom susreta različitihkultura; sinononimom trgovanja, uvažavanja, druženja i prijateljstva! Riječ je naravno o Krčkom sajmu; Lovrečevi koja se i iznova organizira u čast jednog od dvoje krčkih patrona.

Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja manifestacija sjedinjujući sajmeni dio s elementima eksperimentalne arheologije te tradicijskim, kulturnim i zabavnim sadržajima. Kao i dosad program jubilarne 490. Lovrečeve, 08., 09. i 10. kolovoza na četiri autentične krčke pozornice: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi i Velom mulu oživio je duh prošlosti na otoku.

 Trg Kamplin, kojeg s jedne strane zatvara ziđe Katedrale, a s druge ono poznate frankopanske utvrde, poslužio je kao jedinstvena scenografija za demonstraciju srednjovjekovne i renesansne povijesti. Program Lovrečeve započe je dolaskom frankopanske povorke pred monumentalnu kamenu kulisu gdje  je iznova priređena svečanost otvorenja. Evociranje bogate gradske prošlosti poticali su vitezovi i streličari, ali i ondje okupljeni čuvari tridacije starih zanata. Grupa 4'33'', eksperimentirajući sakralnom srednjovjekovnom glazbenom ostavštinom odvela je posjetitelje u neka davna - po mnogo ćemu bolja vremena.

I ostale dane trajanja sajma Kamplin je bio slično obojen, i to zahvaljujući nastupu poznatog dubrovačkog Ansambla za ranu glazbu Minsterl kojem su podršku pružiti Krčanke iz Bona forma, ali i riječki Putokazi zaduženi za avangardan plesno-pjevački spektakl. Uz kartaške turnire na najvećem gradskom trgu održalo se i treće natjecanje u rezanju pršuta tijekom kejeg su spretnost u toj nimalo lakoj disciplini demonstrirati, najprije predstavnici otočnih medija, a potom i krčki ugostitelji.

Obližnjom Velom placom pjesmom su  vladali Mići Boduli, a svirkom krčki limenjaci, dok su na vrijednu folklornu tradiciju ukazivati folkloraši iz Poljica, Vrha i Kornića. Okupljene na Velom mulu razveselio je nezaboravan provod uz L'amourovce i rockere Open Road. Pored probuđene gradske prošlost i sajmenih sadržaja, Lovrečevu je  najprepoznatljivijom učinio program na Gradskoj rivi. Uz glazbeni vatromet, 490. Lovrečeva noćas će biti zatvorena atraktivnom pomorskom bitkom u plutajućim bačvama, u kojima će svoju sreću okušati za ovu avanturu istrenirani timovi.

Naime, još u antičko vrijeme otok Krk bio je poprište sukoba rimskih legija, a upravo taj povijesni motiv rezultirao je idejom o tom neobičnom boju na moru...  490. Lovrečevu, uz brojne suradnike i sponzore, organiziraju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, dok im se kao suorganizatori pridružuju Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Krk, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Udruga maslinara Drobnica, Kuća maslinovog ulja Nono i Kuća krčkog pršuta Žužić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije