hoćete isprobati?

Kuhar otkrio kako znati pravi omjer riže i vode: Ovu metodu koriste i azijske bake

Shutterstock
29.10.2024.
u 08:00

"Metoda zgloba" za mjerenje vode pri kuhanju riže tradicionalna je tehnika koja se koristi u raznim kulturama

Ako vaša riža često ispadne zrnasta, vjerojatno ćete htjeti isprobati ovu jednostavnu metodu kuhanja. Andy Hearnden, novozelandski kuhar s Michelinovom obukom, nedavno je podijelio tehniku ​​"zgloba" koju desetljećima koriste "azijske bake".  "Metoda starog zgloba u riži. Ako pitate azijske bake koliko vode koriste u svojoj riži, one će vjerojatno koristiti ovu metodu", objasnio je Andy u videu na svom popularnom YouTube kanalu Andy Cooks.

"Prvi korak je da operete rižu tri puta, dok vam voda ne postane gotovo bistra. Zatim stavite dovoljno vode tamo gdje dopire do prvog zgloba na prstu, dok vrh vašeg prsta dodiruje vrh riže", objasnio je Andy. Zatim rizu možete staviti u kuhalo za rižu ili u lonac. "Metoda zgloba" za mjerenje vode pri kuhanju riže tradicionalna je tehnika koja se koristi u raznim kulturama, posebice u mnogim azijskim zemljama, piše Mirror.

Pomaže u održavanju dosljednog omjera vode i riže bez obzira na količinu riže koja se kuha. Kada stavite prst na vrh riže i dodajete vodu dok ne dođe do prvog zgloba, općenito dobivate pravu količinu vode da se riža pravilno skuha. To je zato što je visina od površine riže do prvog zgloba otprilike proporcionalna dubini riže ispod, održavajući uravnotežen omjer. Većina vrsta riže upija vodu i širi se približno u istoj mjeri.

VEZANI ČLANCI:

Metoda mjerenja vode s pomoću zgloba dodaje dovoljno vode da bi riža imala dovoljno vlage za apsorpciju i širenje tijekom kuhanja, što rezultira dobro kuhanom rižom. Ljudi vole ovaj trik jer djeluje na različite veličine i oblike lonaca, što ga čini praktičnim i univerzalnim pristupom za kućne kuhare. Možete ga isprobati bilo da imate kuhalo za rižu, tavu ili zemljani lonac.

A čini se da se mnogi kunu u to! Andyjev YouTube video skupio je 2,3 milijuna pregleda otkad je objavljen, a  mnogi su ga smatrali korisnim. "Koristio sam ovu metodu godinama nakon što sam je naučio. Smatram da radi svaki put, ali nikada nisam razmišljao o tome zašto radi. Hvala na sjajnom objašnjenju", napisao je jedan korisnik.

GALERIJA: Liječnici otkrili: Ovo je 10 najnezdravijih namirnica koje možete unijeti u svoj organizam

1/11

"Danas sam naučio nešto novo. Hvala. Uvijek sam se pitao kako. Sada znam", napisao je drugi. "Zakon! Radio sam to godinama i doslovce sam to naučio od jedne azijske bake", zaključio je treći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije