Stručnjak za probavu otkrio je što jede za doručak prije odlaska na posao – obrok prepun supernamirnica koje pružaju brojne zdravstvene koristi. Dr. Joseph Sallhab, američki gastroenterolog, podijelio je svoje savjete na TikToku, ističući kako određeni sastojci imaju protuupalna svojstva i pomažu u poboljšanju memorije, piše Mirror.
U videu za svojih 1,8 milijuna pratitelja (@thestomachdoc), dr. Sallhab je objasnio: "Kao liječnik koji se bavi zdravljem crijeva, biram prirodne probiotike, poput grčkog jogurta ili kefira, jer sadrže manje laktoze, što je korisno za one koji su osjetljivi na laktozu. Dodajem bobičasto voće jer ono potiče rast zdravih crijevnih bakterija i poboljšava fokus i pamćenje. Zatim dodam orašaste plodove za zdrave masnoće i omega-3, chia sjemenke za dodatna vlakna i prevenciju zatvora, te malo cimeta zbog njegovih protuupalnih svojstava."
@thestomachdoc What i eat in a day as a doctor for breakfast for gut health #breakfast #fiber #probiotics #prebiotics #guthealth #healthylifestyle #healthyfood ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab
Nakon ovakvog doručka, dr. Sallhab ističe da se osjeća energično i spremno za početak dana. Naziv superhrana odnosi se na namirnice bogate hranjivim tvarima koje mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti kao dio uravnotežene prehrane.
Iako dr. Sallhab nije posebno upotrijebio termin ''superhrana'', mnogi sastojci koje je spomenuo dobili su taj status prema Harvard Medical School. Bobičasto voće, primjerice, obiluje vlaknima i antioksidansima te pomaže u borbi protiv bolesti, dok su orašasti plodovi, poput oraha i badema, bogat izvor biljnih proteina i zdravih masti koje mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Jogurt je hvaljen zbog visokog sadržaja kalcija i proteina, dok kefir, fermentirani mliječni napitak, ima niz prednosti za zdravlje crijeva, uključujući moguće antikancerogene učinke, navodi Healthline.
"Kefir, omiljeni napitak u brojnim kulturama, postao je vrlo popularan među zagovornicima prirodnog zdravlja", ističe Healthline. Zbog visokog sadržaja hranjivih tvari i probiotika, kefir je vrlo koristan za probavu i zdravlje crijeva, a mnogi ga smatraju čak hranjivijim od jogurta.
GALERIJA: Doručak su jeli kasnije, a večeru ranije. Evo što se dogodilo nakon više od dva mjeseca
Evo ja jedem čvarke i to cijele godine. Imam ženu na tržnici od koje kupujem, a ni u Lidlu nisu loši. To me održava fit za svoj posao koji je poprilično i fizički naporan. Hoće li VL napisati članak o meni?