Ako se ne žalite udebljati, morate samo “uključiti” svoje šesto čulo, ono za masnoće, tvrde znanstvenici. Istraživanje provedeno u Australiji na Sveučilištu Deakin pokazalo je da hrana koja deblja ima određen okus te da ga čovjek može prepoznati. Osim toga, ljudi koji ga mogu lakše prepoznati manje jedu masnu hranu i često su mršaviji.
Ljudski jezik, dosad se smatralo, može prepoznati pet okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami (okus hrane bogate proteinima). No, istraživanje je pokazalo da čovjek okusom može prepoznati i hranu koja sadrži masnoće, odnosno koja deblja. Ova se hrana prepoznaje po svom kemijskom sastavu, a ne teksturi.
Između ostalog, ovo bi otkriće moglo dovesti do novog načina u borbi protiv pretilosti.
- Masnoća ima vrlo ugodan okus u ustima, ali čini se da potiče nešto u usnoj šupljini neovisno o svojoj teksturi - kaže Russell Keast koji je predvodio istraživanje. Između ostalog, tijekom istraživanja dobrovoljci su kušali različitu, uobičajenu hranu koja sadrži masne kiseline, pomiješanu s nemasnim mlijekom koje je trebalo "sakriti" teksturu.
Sve u svemu, čini se kako ljudi koji su osjetljiviji na okus masti posjeduju i mehanizam koji im govori kad bi trebali prestati jesti. Sljedeći korak u istraživanju je otkriti zašto su neki ljudi osjetljiviji, a neki manje osjetljivi na ovaj okus.
Ljudi mogu osjetiti okus masnoća i prepoznati hranu koja deblja
Pored već poznatih okusa - slatko, slano, kiselo, gorko i umami (okus hrane bogate proteinima), ljudi mogu u ustima prepoznati i masnoće.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.