Ostavljati hranu (barem onu lošu i masnu) u kuhinji na vidljivim mjestima i nije najpametnija ideja, osobito pokušavate li držati dijetu. Na to upozoravaju i znanstvenici sa sveučilišta Cornell u New Yorku koji su otkrili da postoji tri puta veća vjerojatnost da će ljudi pojesti ono što prvo vide u kući, prenosi portal Indianexpress.com.
Raspored je važan
Primjerice, mnogi će za večeru pojesti zdravu salatu, ali samo ako se nalazi na vidljivu mjestu, a ne neke proizvode koji su spremljeni u dnu hladnjaka, tvrde istraživači.
– Mjesto gdje je hrana spremljena ima velik utjecaj na to koliko ćemo pojesti – kaže istraživač profesor Brian Wansink koji je sa svojim timom snimio više od sto kuhinjskih ormarića i zatražio od njihovih vlasnika da pišu dnevnik o tome što jedu. Kod drugih sto sudionika razmjestili su sadržaj ormara potpuno drukčije.
– Primijetili smo jaku sklonost prema hrani koja je vidljiva. Ako zdravu hranu složite naprijed u kuhinjskim ormarima ili u hladnjacima, tada ćete vjerojatno i tu hranu jesti – objasnio je profesor Wansink.
Zdravo mora naprijed
– Ormarići u kojima ne možete vidjeti hranu cijelo vrijeme bolji su od otvorenih polica, a to se osobito odnosi na grickalice koje ne zahtijevaju pripremu – zaključuje.