Dubrovnik svoju turističku ponudu želi obogatiti i lokalnim vinima, vratiti ih na scenu u sjaju u kojem to i zaslužuju. Valja se prisjetiti dubrovačke malvasije, plavca malog, crljenka, pošipa, maraštine (rukatca), grka pa da se stvori primjerena slika o kakvoj je dragocjenosti riječ. U tu svrhu organizira se Dubrovnik FestiWine, prvi regionalni vinski festival, u samom srcu starog grada, u Klarisi, od 24. do 26. travnja.
Dubrovačko-neretvanska županija, županijska razvojna agencija DUNEA u suradnji sa agencijom Dubrovnik PartneR zaduženi su za realizaciju festivala, a u sklopu prekograničnog projekta inetarktivnog razvitka vinarstva i turizma ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' (Wine Network Tourism) čije je središnje događanje upravo taj festival.
Osnovni je cilj repozicioniranje lokalnih vina u ukupnoj turističkoj ponudi te vraćanje vinu statusa koji zaslužuje. Želja je da Dubrovnik ponovo postane Grad prijatelj vina kao što je to stoljećima uspješno bio, kažu organizatori. Festival bi trebao stvoriti ugođaj u kojem bi Grad, sugrađani i posjetitelji intenzivno živjeli i uživali vino i može biti odličan katalizator za povezivanje vrsnog, izvornog, već gotovog proizvoda kroz postojeću infrastrukturu s postojećim posjetiteljima Dubrovnika.
Zato je nakana da Dubrovnik kroz par godina postane prepoznatljiva vinska destinacija.
Dubrovačko-neretvanska županija ima sedam vinogorja (Lastovo, Mljet, Pelješac, Konavle, Korčula, Neretva i Komarna) u kojima su većinom zastupljene domorodne visokokvalitetne sorte; jedna je od najbogatijih vinskih županija u Hrvatskoj. Položaji Dingač i Postup legendarni su i sami za sebe.
Pripreme su dakako poodmakle, prijavljeno je već mnoštvo izlagača i etiketa vina. Središnji dio festivala izložba je vina s kušanjem, a u sklopu festivala održat će se još i natjecanje-ocjenjivanje vina Dubrovnik FestiWine Trophy, vinske radionice pod nazivom It's wine o'clock (Vrijeme je za vino), stručni skup pod nazivom "Vino u turizmu" te Dubrovačka vinska setemana.
Tako će se u dubrovačkim ugostiteljskim objektima u tjednu prije festivala, od 21. do 27. travnja održati Dubrovačka vinska setemana kojoj je cilj proširiti vinsko raspoloženje u Gradu - ugostiteljski će objekti u te dane organizirati prigodnu ponudu jela i županijskih vina po povoljnim uvjetima. Ugostiteljski objekti koji budu sudjelovali u tome imat će prepoznatljivu oznaku 'Wine friendly'.