NAJNAČITANIJI NA SVIJETU

Ludi za književnošću: U ovoj zemlji ljudima daju čak i stalnu plaću za pisanje knjiga!

čitanje knjige
Thinkstock
12.09.2024.
u 08:00

Statistike kažu kako svaki deseti stanovnik Islanda bar jednom u životu objavi knjigu, a taj trend dodatno potiču i islandske vlasti

Island je zemlja s bogatom književnom tradicijom koja seže duboko u povijest, a ljubav prema knjigama i pisanju duboko je ukorijenjena u islandskoj kulturi. Ova mala država s manje od 400 tisuća stanovnika može se pohvaliti nevjerojatnim brojem pisaca, čitatelja i izdavača, što je čini jednom od najnačitanijih nacija na svijetu.

Jedna od najpoznatijih islandskih književnih tradicija je tzv. jólabókaflóð, što u doslovnom prijevodu znači 'božićni potop knjiga'. Ova tradicija datira iz vremena Drugog svjetskog rata kada su zbog ratnih ograničenja ljudi mogli kupovati samo osnovne potrepštine. Većina stvari bila je skupa, no jedna od jeftinih namirnica bio je papir, zbog čega su knjige bile dostupne svima i postale su vrlo popularan poklon, prvenstveno za božićne blagdane, ali i za sve druge prigode.

VEZANI ČLANCI:

Tradicija poklanjanja knjiga za Božić održala se do danas pa se iz tog razloga najveći broj knjiga na Islandu izda tijekom posljednja tri mjeseca u godini. Knjige si Islanđani poklanjaju na Badnjak, koji potom često provode u čitanju, obavijeni toplinom doma i mirisom svježe skuhanog kakaa.

Osim za blagdane, Islanđani puno čitaju i u ostatku godine i to je zacijelo jedan od razloga zbog kojeg je Island je među zemljama s najvišim stopama pismenosti i najviše pročitanih knjiga po glavi stanovnika.

GALERIJA Naručila je 'savršenu' vjenčanicu putem interneta, ali ono što je stiglo nije bilo ni blizu modelu s fotografija

čitanje knjige
1/2

No, osim što puno čitaju, Islanđani i puno pišu. Statistike kažu kako svaki deseti stanovnik Islanda bar jednom u životu objavi knjigu. Islandska vlada potiče taj trend pa posebno talentiranim piscima isplaćuje redovnu mjesečnu plaću od oko 2500 eura. O tome tko je dovoljno kvalitetan pisac da ostvari pravo na spomenutu privilegiju odlučuje posebno povjerenstvo sastavljeno od sveučilišnih profesora.

Islandski pisci uživaju poseban status u društvu, a islandsku književnost obilježava specifičan stil pripovijedanja, ukorijenjen u starim nordijskim sagama. Island je dao mnoge svjetski priznate autore, poput nobelovca Halldóra Kiljana Laxnessa, čija su djela prepoznata i cijenjena diljem svijeta. Pisanje na Islandu često je inspirirano surovom, ali prekrasnom prirodom te društvenim i povijesnim kontekstom zemlje.

Književnost na Islandu je, ne samo sredstvo izražavanja, već i način očuvanja jezika, kulture i identiteta. U zemlji gdje su zime duge i hladne, knjige pružaju toplinu i utjehu, stvarajući most između prošlosti i sadašnjosti te njegujući duh zajedništva i znatiželje. Island je doista nacija koja ne samo da čita, već i živi kroz knjige.

Jazavac ostaje jazavac: Nepristojnog čitatelja iz knjižnice vratili u prirodu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije