Svi koji u svijetu vinarstva i gastronomije nešto znače okupit će se ovog vikenda u Splitu na Dalmacija Wine Expo 2015., šestom po redu festivalu vina i gastronomije, u hotelu Radisson Blu u Splitu. Okupit će se vodeći proizvođači vina, delikatesa i maslinovih ulja, predstavnici vrhunskih restorana i hotela, vrhunski chefovi i kritičari.
Želja organizatora jest umrežavanje proizvođača vina, vinskih stručnjaka, akademske zajednice, novinara, distributera i ugostitelja.
Održat će se i niz zanimljivih radionica usporednog kušanja katalonskih i dalmatinskih vina, radionica o internacionalnim sortama u dalmatinskom terroiru, Master class o potencijalima top plavaca iz berbe 2012., predavanje o arhitekturi i vinu te vođena degustacija najboljih vina Srbije. Očekuje se čak 120 izlagača iz cijele Hrvatske te Makedonije i Slovenije.
Vinske škole koje će se održati ujedno su i jedan od osnovnih ciljeva Dalmacija Wine Expa s kojeg se želi poslati poruka na nužnost kontinuirane edukacije te na zanimljiv način približiti svjetska iskustva i nove trendove industrije ugostiteljskom sektoru. Ako je cilj stvoriti nove ljubitelje vina, važna je edukacija i aktivno uključivanju ugostitelja u vinsku priču, a Festival je upravo prigoda za to.
Na radionici Perfect Match na inovativan način ocjenjivat će se vina tako da poznavatelji gastronomije biraju vino koje se najbolje sparuje uz jela dalmatinskih restorana.
Ocjenjivači su predstavnici ugostitelja i novinara, njih 36 koji naslijepo kušaju i ocjenjuju vina.
Radionica se pokazala izvrsnom za prodajne rezultate vinara pobjednika i za proširivanje perspektiva restoratera pri sastavljanju vinskih karata.
Čak šest vrhunskih chefova, iz ponajboljih splitskih restorna, ponudit će menije po pristupačnim cijenama u sklopu programa "Zvijezde kuhinje", i to Restoran Kadena i chef Braco Sanjin, Adriatic Grašo i mladi tim kuhara, Restoran Zrno Soli i chef Vinko Vice Marinković i chefovi Majda i Tomo, Marjan i Matej, Restoran The Caper Grill Hotela Radisson Blu i chef Tonči Puljić te Restoran Bokeria i chefovi Ramon Ortigosa, Luciana Russo i Ivana Čuljak.
>>Kušane i ocijenjene suhomesnate delicije od rijetkih pasmina