Pedeset i tri chefa ponajboljih restorana, među kojima su bile i dame, sastavili su listu najboljih restorana na svijetu. Naći se na popisu koji potpisuje struka, san je svakog chefa, no kriteriji su strogi, a uključuju ne samo hranu nego i ambijent, poslugu, dojmove... Na popisu je i konoba Batelina, u Banjolama kraj Pule, koju vodi obitelj Skoko. Cijela je obitelj posvećena poslu, od ribolova, za koji je zadužen David, preko pripreme, o kojoj se brine mama, do posluživanja te maženja gostiju desertima, koje sprema sestra vlasnika.
Riješi se etikete Toskane
Pohvale hrvatskoj gastronomiji nižu se u brojnim prestižnim magazinima, a u stopu ih prate i vinske preporuke. Usporedbe Istre s Toskanom prerasle su u samostalne preporuke, a vinski znalci sve češće istražuju vinograde kontinentalne Hrvatske. Američki novinari Mike De Simone i Jeff Jenssen obišli su sjevernu Hrvatskom i oduševljeni Zagorjem ne štede komplimente. Koncept “s polja na stol” i doživljaj pripreme i kušanja hrane koju su sami ubrali u vrtovima detaljno su opisali u Huffington Postu. Unutrašnjost Hrvatske regija je u kojoj, pišu putopisci i gastroznalci, zaista možete uživati u aktivnom odmoru bez obzira na predznanje i kondiciju jer se može planinariti, voziti bicikl, spuštati brzacima u kajaku... Kao ljubitelji vina preporučili su Plešivicu i vina koja su ondje kušali u vinariji Korak, a kažu da su “napravljena u francuskom stilu”. Preporučili su i vinariju Režek u Jastrebarskom.
Od Plešivice do Pelješca
Posebno ih se dojmila vinarija Tomac te njihove sorte bijelog vina koji čuvaju u amforama od terakote. Rustikalni ambijent Vuglec Brega, drugačija vina i topla dobrodošlica dojmili su se američkih kritičara u priči o Hrvatskoj. Novinarski dvojac, poznatiji i kao Wine Guys, autori su vrlo popularne kuharice “The Fire Island Cookbook”. Osim priča o hrani, uz svako jelo preporučuju i vino. Među vrhunskim svjetskim vinima prvi put u međunarodnoj kuharici preporučila su se hrvatska vina – dva Saints Hillsa – Dingač i Nevina te Matoševićeva Grimalda.
Htio bi znati tko je u Hrvatskoj ili Europi ikad cuo za te americke novine i ta dva novinara. Dobro je poznato gdje i u kakvom restoranu jedu amerikanci. To je onih 5-10 %, a ostali Mc Donald. U Hrvatskoj nije nisa bolje, u Vrsaru sam bio 5 dana za redom u istom Restoranu (Trost) i nisam niti jednu hrvatsku obitelj vidio na veceri za to vrijeme, iako je u restoranu svako vece 200-300 gostiju, a kamoli jos da narucei dobro vino za 150 i vise kuna.Dingac i vina od Matosevica su meni isto poznata, ali neznam uz koje jelo bi mogao piti Dingac, za ova druga vina nisam ni cuo ni vidio ni u boljim resoranima. Lijep pozdrav