Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. smotra domaćih rakija Istre

Nagrada za najbolju bisku Perčiću, za najbolju rakiju novaku, za najbolji voćni destilat Suzi T.B.

Nikola Zoko
05.11.2022.
u 11:14

Nedavno smo pisali o destileriji povijesnog štiha, Suzi T.B. iz Matulja, izgleda opravdano jer je u kategoriji voćnih destilata upravo Suza T.B. nagrađena za šljivu barrique na velikom festivalu rakije u najmanjem gradu u Hrvatskoj

U Humu, najmanjem gradu u Hrvatskoj, krajem prošlog mjeseca dogodila se manifestacija koja je važna iz nekoliko razloga. Najprije, tamo su birane najbolje rakije i likeri i to između 226 uzoraka koje je donijelo 40-tak proizvođača. Biralo se najbolje u osam kategorija – biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, brinjevača-smrička, voće u rakiji te liker. Ove se godine glasanje vodilo na tabletima, dakle digitalno, pa su rezultati bili dostupni odmah. Druga je vrlo važna činjenica oko ovog događaja ta da je Hladno pivo ondje održalo svoj posljednji koncert, ili se nadamo da je samo posljednji u turneji 35 za 35 kojom su obilježili 35 godina rada. Kako bilo, u Humu koji je znan i kao 'grad biske' izabrani su po jedna najbolja biska i najbolja rakija ovog festivala domaćih 'žestica'. I tako je Veliku povelju za najbolju bisku ponijela biska Elvisa Perčića iz Huma koji je višestruki laureat ovog priznanja, dok je za Veliku povelju za najbolju rakiju odnio Deni Novak iz Motovuna za svoju travaricu.

Od 12 Velikih zlatnih povelja, za kategoriji biske dobile su ih destilerije Perčić i Rossi; u kategoriji likera OPG Zalar za teranino, destilerija Krulčić za crni trn te OPG Ivan Jermaniš za liker od drena; u kategoriji rakija s travama OPG Franko Blagonić za stolisnik i Krulčić za travaricu; u kategoriji rakije s voćem OPG Zidarić za nešpule u rakiji; i u kategoriji obična domaća rakija destilerije Istrape za rakiju Trapa Classic te Istarska kapljica za lozovaču Nono Eufemio. Imali smo i mi svojeg favorita. Nedavno smo pisali o destileriji povijesnog štiha, Suzi T.B. iz Matulja, izgleda opravdano jer je u kategoriji voćnih destilata upravo Suza T.B. nagrađena za šljivu barrique uz OPG Dragan Vivoda za svoju šljivovicu. Podsjetimo, nedaleko Opatije, u srcu Matulja, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev, nalazi se „Suza Croatian Craft Distillery“, destilerija Borjana i Tina Suzića koja nastavlja priču o njegovanju obiteljske proizvodnje koju je započeo njihov otac. Predani rad Suzića nagrađen je višestruko ovih dana, jer osim Velike zlatne povelje sa 22. Smotre domaćih rakija Istre tu je još vreća 'metala'. Suza Croatian Spirit ondje je sudjelovala s osam predanih uzoraka stiglo je još čak pet zlata i to za Teraneo, Medicu,Viljamovku,Brusnicu, Barrique Šljivovicu a dva srebra dobili su Gin i Biska dok je broncu dobila Borovička. Jasno, najveća zvijezda, ujedno i nositeljica Velike zlatne povelje  je kultna Barrique šljivovica koja je na poseban način osvojila žiri i publiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije