dobro je znati

Ne bacajte tekućinu iz staklenke s maslinama: Može biti jako korisna!

Shutterstock
02.04.2024.
u 07:00

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti

Masline u staklenkama dolaze plutajući u "soku" odnosno salamuri od maslina koja je mješavina je vode, octa i soli. Vjerojatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete ga iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati, piše Bon Appetit.

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju kolesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva,  sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.

VEZANI ČLANCI:

Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina octa, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obični ocat ili ulje za začinjavanje jela.Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu!

Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možete začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu, te kao zamjena za bujone kako biste jelima dodali sličnu aromu okusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine - primjerice humus, kruh od maslina i umake na bazi jogurta.

Još jedan razlog zašto biste svakako trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Preporučujemo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta. Ako želite bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želite sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebacite ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do tjedan dana u hladnjaku ili dva mjeseca u zamrzivaču.

Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično! 

Ključne riječi

Komentara 1

RA
racman
13:15 02.04.2024.

Nije loše za pročitati, makar sam sve to znao osim mikrovalke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije