ZLATNA SLAVONIJA

Nepoznato o poznatom: Ovime se Hrvatska može ponositi u svijetu

Požeško-slavonska županija
Foto: Borna Subota, izvor TZ Požeško-slavonske županije
1/6
28.03.2023.
u 12:52

Vina koja pariraju svjetskoj klasi, najstariji vinski podrum i Festival graševine samo su neke od zanimljivosti kojima se Požeško-slavonska županija može dičiti na globalnoj razini

U planiranju glamuroznih putovanja i istraživanja egzotičnih lokacija – koliko ste vremena posvetili domaćem terenu? Znate li da se primjerice u Požeško-slavonskoj županiji kriju zanimljivosti i lokaliteti kojima se Hrvatska može ponositi u svijetu?

Svjetski poznata Graševina ima i svoj festival

Najpoznatije i jedno od najrasprostranjenijih vina potječe upravo s ovog područja. Nastaje od istoimene sorte grožđa, a Graševini u čast se svake godine održava festival u Kutjevu. Zbog njezine iznimne kvalitete, čak i glavni gradski trg nosi njezino ime. Ako još niste prošetali slavonskim vinogradima, ne znate što propuštate, posebno uz čašicu pinota sivoga, silvanca, chardonnaya ili nekog drugog svjetski poznatog vina.

Vinogradi su pogodni i za obiteljske ili izlete s društvom. Unutar Vinogorja Kutjevo nalaze se Čaglin, Kutjevo, Kaptol i Velika. Ovo vinogorje pod proizvodnjom ima čak 800 hektara zavidnih vinograda. Stoga nije čudo što se ubraja u najkvalitetnija hrvatska vinogorja i daje vina vrhunske kvalitete.

Kvaliteta vina nije samo slovo na papiru – kušajte sami

Generacije i generacije vinara spojile su tradiciju i najmodernije tehnologije, znanje i cjeloživotno učenje s tri vinogorja na iznimno kvalitetnim pozicijama. Sve to daje idealan recept za vrhunska vina o čijoj se kvaliteti priča i izvan granica Lijepe Naše. Potvrđuju to i najviša priznanja na gotovo svim prestižnim međunarodnim natjecanjima. Vinarstvo je ovdje stil života, a kako to rade najpoznatija imena vinskog svijeta Hrvatske možete saznati u brojnim vinarijama i kušaonicama na vinskim cestama uz prekrasne slavonske pejzaže.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije

Za dobru kvalitetu znali još i Rimljani

I nije cijela ova priča od jučer. Vinogradi su podignuti na obroncima Zlatne Doline i nalaze se na nadmorskoj visini od 400 metara te rasprostiru na 390 hektara. Upravo su pogodne geografske karakteristike oduševile i stare Rimljane pa su ovu dolinu zvali Vallis Aurea, odnosno Zlatna Dolina. Priča će vam se posebno svidjeti ako volite ruže – provjerite zašto. Osim toga, možete ući u duboku povijest vina i saznati sve o prvim zapisima o vinarstvu pakračkog kraja. Radi se o putopisu Pillera i Mitterpachera "Putovanje po Slavoniji 1782. godine“.

Čaroban spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota, isprepleten u priču s vrhunskim doživljajima i užitcima čine ovo područje pogodnim za čisti hedonizam. Okupajte se suncem, uživajte u najkvalitetnijem vinu i odmorite se.

Foto: Borna Subota, izvor TZ Požeško-slavonske županije

U Kutjevu je tradicija vinogradarstva i vinarstva duga više od sedam stoljeća, još otkako su cisterciti 1232. izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe. Uz mikroklimatske uvjete, iskustvo, znanje, modernu tehnologiju, inovativnost, trud i vrijedne ruke, za vrhunsko vino iz Kutjeva veže se i jedna geografska zanimljivost. Naime, iako se ne može tvrditi sa sigurnošću da na njegovu kvalitetu utječu meridijani i paralele, činjenica je da Kutjevom prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Ogladnjeli ste od vina? – spremamo pune tanjure

Kutjevo je pravi punjač uz kojeg ćete zaboraviti na probleme, a nećete ostati ni gladni. Naravno da uz vino idu i nezaobilazne gastro delicije, a ova harmonija okusa nadahnuta je tradicijom i usklađena s modernim trendovima. Nagradite svoja nepca ukusnim jelima iz ugostiteljskih objekata i provjerite zašto nose titulu brenda Okusi Zlatne Slavonije. Ne čudi što je slogan Doživi okuse jer vas očekuje gurmansko putovanje za pamćenje. Pikantni kulen, kulenova seka i kobasice, ali i ječam, crna repa, gusto fino bučino ulje i sočno voće samo su neke od namirnica koje vas očekuju na inovativnim jelovnicima uz impresivne vinske karte, dok će za kraj jela odličan izbor biti rashlađena šljivovica, viljamovka, dunja ili vinjak sobne temperature.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije

Istražite autohtone recepte i pronađite svoje favorite.

Jeste li čuli za čobanac u pecivu?

Ako na spomen Slavonije zamislite čobanac kako se kuha u loncu, niste pogriješili. Ali samo u ovom kraju možete probati čobanac u pecivu. To je ukratko street-food verzija ovog tradicionalnog, dobro poznatog jela koje svakako ne biste trebali propustiti. Vjerujemo da ovakva jela još niste kušali pa istražite i druga gastro-iznenađenja koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Foto: Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije

I to je to. Tako jednostavno, prirodno i prekrasno. Dar prirode obasjane suncem, ukusno vino i još bolji specijaliteti. Vidimo se u vinogradima ili u restoranu – izgubiti se ne možemo jer ovdje ne postoji pogrešan smjer.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije