Mnogi misle da su palačinke jednostavan desert i da tu nema puno mudrosti. Djelomično to i je istina, ali koliko god se jednostavno pripremale, treba se koristiti i nekim trikovima, te znati neke osnovne stvari kako bi one ispale ukusne i sočne.
Svi znamo koji su osnovni sastojci: jaja, brašno, mlijeko, mineralna voda i prstohvat soli. No, je li to zaista sve što je potrebno znati za pripremu ovog deserta? U nastavku pročitajte nekoliko trikova koji će vam pomoći da vaše palačinke budu bolje nego ikada.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
Soda bikarbona
Ako želite makne i pahuljaste palačinke, u smjesu dodajte prstohvat sode bikarbone. No, nemojte pretjerivati kako ona ne bi pokvarila strukturu i okus. Možete ju zamijeniti i praškom za pecivo.
Ako sumnjate da je sodi bikarboni prošao rok valjanosti, to možete provjeriti tako da stavite četvrtinu žlice u šalicu i dodate 2 žlice octa. Ako se ne pojave mjehurići, sodi bikarboni je izašao rok trajanja.
Umjesto miksera koristite pjenjaču
Vrlo je vjerojatno da tijekom pripreme smjese puno miksate na velikoj brzini, jer se bojite grudica. Ako ne želite da palačinke budu gumene, kuhari savjetuju da ipak budete malo nježniji, te da koristite pjenjaču.
Jaja i mineralna voda
Mnogi za pahuljaste palačinke u smjesu dodaju mineralnu vodu. No, po pravilu, na dvije trećine mlijeka dodaje se trećina mineralne vode. Što se tiče jaja, nemojte ih stavljati cijela odjednom, nego prvo bjelanjak odvojite od žumanjka. Također je važno da jaja prije upotrebe ostavite vani dovoljno dugo da se zagriju na sobnoj temperaturi.
Brašno
Odabir brašna za palačinke često je sam po sebi tema za raspravu. No, nećete pogriješiti ako kombinirate oštro i glatko brašno. Pomiješajte ih u omjeru 50:50.
Toplina
Ako želite da palačinke ostanu tople, možete ih stavljati na pladanj kojim poklopite lonac vruće vode pa onda poklopite i palačinke, piše portal Punkufer.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: