Kraljica štrukli

Njene štrukle servirane su i Angelini Jolie

Mirica Čulig kraljica štrukli
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
1/5
05.01.2014.
u 12:00

U 30 godina karijere, u Esplanadi i Palaceu, spravila ih je milijun

Maloj Mirici i sestrama mama je u njihovu Kraljevcu na Sutli često pripremala štrukle. Ne baš na isti način kako to radi odrasla Mirica, ali Miričine se jedu od New Yorka do Moskve. Kušali su ih mnogi državnici u posjetu Zagrebu, jeli su ih u sjedištu UN-a, putovale su u Rusiju, bile su servirane Angelini Jolie, a “gostovale” su i u mnogim europskim metropolama.

Zagrebačke štrukle nigdje nisu prošle nezapaženo. Jednu od najsimpatičnijih pohvala, koje Mirica posebno pamti, izgovorio je svojedobno bivši predsjednik Turske Sulejman Demirel: “Ovo je najbolji burek koji sam ikad jeo!”. A kako to jelo i ne bi bilo vrhunsko kad je upravo šefica slastičarnice u zagrebačkom hotelu Palace, Mirica Čulig, prava rekorderka: u nas nitko nije spravio više štrukli od nje. Njezin pedantni šef i chef Palaceove kuhinje Ivica Štruml izračunao je da je za Miricom milijun štrukli!

One su joj uža specijalnost sva tri desetljeća slastičarskog staža. Kad je počela raditi, štrukle su već započele svoj osvajački pohod.

– U to je vrijeme direktor Esplanade bio Branimir Jakopović, a štrukle su se radile čak i za Tita – prisjeća se Mirica, koja će dogodine zaokružiti i prvo desetljeće u Palaceu. A štrukle su joj sve to vrijeme ostale jedno od najdražih jela.

– Vole ih i suprug i oba sina, tako da ih i kod kuće često pripremam. Mogu biti predjelo, glavno jelo, desert... Super su i u juhi, dovoljno je u vodu dodati malo ulja, soli i slatke paprike, a jednu kuhanu štruklu na kraju izmrviti – savjetuje simpatična Zagorka, kojoj je slastičarstvo u krvi.

Talent je naslijedila od mame, a isti gen ima i jedna od sestara koja je do umirovljenja bila šefica slastičarnice hotela Westin. Ta neokrunjena kraljica zagorskih štrukli i dalje se raduje svakoj novoj štrukli. – Jako volim svoj posao, zahvaljujući njemu sam s našim kulinarskim timom proputovala svijet.

I mogu reći da su štrukle, bilo da smo na uličnoj prezentaciji ili domjenku s visokim uzvanicima, uvijek prve nestajale – kaže Mirica.

>>Štrukli i mlinci za sve kaj vole ‘dojti v zeleno Zagorje’

Komentara 2

NA
nadaparabola
13:16 05.01.2014.

Znači šef je izračunao da je napravila milijun štrukli.Ulazi li u taj zbir i štrukle koje je radila doma,pa kolegicama pa na drugim proslavama.Pa onda joj šef gazi u stope cijelog života,što bi mene kao njenog supruga jako zabrinulo.

TR
trieste
18:33 05.01.2014.

Palace ima najbolje strukle vec odavno. Jedem jih svaki put kad sam u Zagrebu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije