Minijaturna kraljica mroskih dubina mnogima najbolje prija u prženoj varijanti poslužena uz krumpir-salatu ili blitvu s krumpirom, ali ovoga puta predlažemo vam jedan stari recept u koji ćete se odmah zaljubiti.
Srdele na lovoru
Sastojci:
1 kg srdela, očišćenih i po želji filetiranih
4 male šalice za kavu maslinova ulja
3 male šalice za kavu vode
4-5 režnja češnjaka
stručak peršina
sol
papar
listovi lovora
limun, za posluživanje
Priprema:
Dno posude za kuhanje obložite sušenim listovima lovora, mora biti prekriveno čitavo dno (da se riba ne bi tijekom kuhanja ulovila za posudu). Očišćene srdele poslažite po lovoru da pokriju dno posude. Posolite i popaprite, pospite nasjeckanim češnjakom i peršinom, količina po želji. Ponovite isti postupak dok ne potrošite svu ribu. Prelijte maslinovim uljem, zatim vodom u količini dovoljnoj da prekrije ribu. Stavite na vatru i kad zakipi smanjite na laganu vatru i neka se nepokriveno krčka dok voda ne ispari, mora ostati samo ulje. Ohladite prije posluživanja i obavezno uz jelo poslužite limun i izdašno pokapajte po ribi. Jelo u hladnjaku može stajati nekoliko dana.