Zdrava prehrana

Rovinjski pučki savor začas je gotov, a imate li čeličnu volju mogao bi vam potrajati danima

Danijel Berković/Pixsell
03.08.2020.
u 07:00

Jelo koje se u pravilu služi kao hladno predjelo nema premca u vrućim ljetnim danima pa mu treba oprezno pristupiti jer postoji mogućnost da uz čašicu bevande zaboravite na mjeru i "upropastite" ručak koji tek treba doći na stol.

Ovo venecijansko jelo koje je, po svoj prilici, nastalo iz potrebe da se spasi ostatak srdela pečenih na gradelama ukorijenilo se i kod nas uz male preinake i prilagodbe podneblju. Tako već odavno nije pravilo da se priprema s ribom s gradela nego onom prženom u ulju. Savor na rovinjski način sigurno će vas oduševiti, a ovako pripremljen može stajati do 10 dana.

Rovinjski pučki savor

Sastojci (za 4 osobe):

oko 1,2 kg svježih debelih srdela

2-3 glavice luka

papar u zrnu

lovorov list

kapare (po želji)

1/2 l vina

1/2 l vinskog octa

malo brašna (za prženje)

krupna morska sol

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Priprema:

Srdele očistite od glave, prosušite pa uvaljajte u oštro brašno i ispržite na mješavini maslinova i sjemenskog ulja. Složite u dublju zdjelu. Luk koji ste narezali na ploške pirjajte desetak minuta na maslinovu ulju. Podlijte s 1/2 l octa, 1/2 l bijelog vina, dodajte papar u zrnu, grubu morsku sol i svježe listove lovora. Ostavite da kuha, ali ne da vrije. Neka temperatura bude stalno ispod temperature vrenja. Kada se sve reducira na polovicu ili barem 3/4, prelijte preko srdela. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, spremite u hladnjak. Ovako pripremljeni savor može stajati do 10 dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije