Ovo venecijansko jelo koje je, po svoj prilici, nastalo iz potrebe da se spasi ostatak srdela pečenih na gradelama ukorijenilo se i kod nas uz male preinake i prilagodbe podneblju. Tako već odavno nije pravilo da se priprema s ribom s gradela nego onom prženom u ulju. Savor na rovinjski način sigurno će vas oduševiti, a ovako pripremljen može stajati do 10 dana.
Rovinjski pučki savor
Sastojci (za 4 osobe):
oko 1,2 kg svježih debelih srdela
2-3 glavice luka
papar u zrnu
lovorov list
kapare (po želji)
1/2 l vina
1/2 l vinskog octa
malo brašna (za prženje)
krupna morska sol
Priprema:
Srdele očistite od glave, prosušite pa uvaljajte u oštro brašno i ispržite na mješavini maslinova i sjemenskog ulja. Složite u dublju zdjelu. Luk koji ste narezali na ploške pirjajte desetak minuta na maslinovu ulju. Podlijte s 1/2 l octa, 1/2 l bijelog vina, dodajte papar u zrnu, grubu morsku sol i svježe listove lovora. Ostavite da kuha, ali ne da vrije. Neka temperatura bude stalno ispod temperature vrenja. Kada se sve reducira na polovicu ili barem 3/4, prelijte preko srdela. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, spremite u hladnjak. Ovako pripremljeni savor može stajati do 10 dana.