dobro je za vas

Nošenje maske za oči tijekom spavanja poboljšava pamćenje i čini vas budnijima sljedeći dan, tvrdi istraživanje

Shutterstock
07.06.2023.
u 07:00

Ciklus spavanja i buđenja reguliran je prirodnom izmjenom svjetla i tame, pri čemu sunčeva svjetlost ujutro signalizira da je vrijeme za buđenje, a noćna tama nas poziva da zaspimo

Brojna istraživanja pokazuju da kvaliteta našeg noćnog odmora ima važan utjecaj na to kako provodimo dane. Ako ne spavamo dobro, bit ćemo razdražljiviji i pod stresom, manje koncentrirani, skloniji zaboraviti čak i važne stvari. Dobro spavanje ključ je dobrog života. No, kvaliteti sna ne štete samo naše brige i stres nakupljen tijekom dana: uvjeti okoline (buka, svjetlo) također igraju važnu ulogu u našem odmoru. Sada novo istraživanje sugerira da nošenje platnene maske za oči za blokiranje percepcije svjetla tijekom spavanja može poboljšati naše blagostanje – posebno naše kognitivne funkcije, piše Psy Post

Ciklus spavanja i buđenja reguliran je prirodnom izmjenom svjetla i tame, pri čemu sunčeva svjetlost ujutro signalizira da je vrijeme za buđenje, a noćna tama nas poziva da zaspimo. Nažalost, u gradovima sunce više nije samo jedini izvor rasvjete: ulične svjetiljke, natpisi na trgovinama, svjetla automobila osvjetljavaju ulice čak i noću, onemogućujući nam da se dobro odmorimo ako ne znamo kako spriječiti svjetlost da prodire u kuću.

VEZANI ČLANCI:

Polazeći od svijesti da svjetlost utječe na noćni odmor, tim talijanskih i engleskih istraživača proveo je eksperimentalno istraživanje o kvaliteti sna uz prisutnost izvora svjetlosti. Cilj znanstvenika bio je shvatiti može li uređaj koji blokira percepciju ambijentalnog svjetla tijekom spavanja zapravo utjecati na kognitivne performanse. U dva eksperimenta, istraživači su otkrili da su sudionici koji su spavali s maskom za oči pokazali poboljšano kodiranje epizodnog pamćenja i budnost sljedeći dan.

Prvo istraživanje uključivalo je konačni uzorak od 89 sudionika u dobi od 18 do 35 godina. Istraživanje je provedeno tijekom dva tjedna. Tijekom eksperimentalnog tjedna sudionici su proveli 5 noći spavajući u svojim domovima noseći masku za oči, a zatim su sudjelovali u 2 dana testiranja. Tijekom kontrolnog tjedna, sudionici su proveli 5 noći spavajući kod kuće bez maske za oči, a zatim 2 dana testiranja. Istraživači su otkrili da su sudionici pokazali bolje rezultate u učenju na zadatku povezivanja parova riječi nakon nošenja maske za oči. Također su brže reagirali na testu psihomotorne budnosti koji je mjerio budnost ponašanja i stalnu pažnju. Zajedno, ovo sugerira da je maska za spavanje rezultirala boljim kodiranjem epizodnog pamćenja i budnošću.

Međutim, zanimljivo je da sudionici nisu otkrili nikakvu razliku u satima spavanja ili kvaliteti sna kada su nosili masku za oči ili kada nisu. Ukratko, kvaliteta sna također ovisi o našoj izloženosti svjetlu – čak i ako toga nismo svjesni na svjesnoj razini.

Spavate li u čarapama? Stručnjak tvrdi da biste trebali!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije