Posebno za žene

Nova studija: Zašto je dobro dva puta dnevno pojesti malo tamne čokolade

Shuttershock
13.07.2021.
u 07:00

Nije bitno samo što jedemo, već i kada to jedemo, jer i vrijeme obroka utječe na fiziološke mehanizme uključene u regulaciju tjelesne težine, rekao je neuroznanstvenik dr. Frank A. Scheer

U maloj studiji s 19 sudionica istraživači iz bolnice Brigham & Women u Bostonu otkrili su da male količine čokolade ujutro i navečer između ostalog mogu pomoći i u smanjenju razine šećera u krvi.

Žene su u studiji bile podijeljene u tri skupine od kojih je jedna ujutro i navečer uz obroke pojela i po 100 grama čokolade - a druga im prehrana nije bila kontrolirana.

Nakon dva tjedna, istraživači su od tih žena primijetili za 4,4 posto nižu koncentraciju glukoze u krvi, a jedenje čokolade ujutro i navečer pomoglo je i u smanjenju gladi i željom za slatkim tijekom dana.

ANKETA Hrvati biraju kako će izgledati hrvatska kovanica. Koji je vaš favorit?

1/6

- Naša otkrića pokazuju da nije bitno samo što jedemo, već i kad jedemo, te da i vrijeme obroka  može utjecati na fiziološke mehanizme uključene u regulaciju tjelesne težine - rekao je neuroznanstvenik dr. Frank A. Scheer.

On ističe da, budući da je ovo bila mala studija nije nužno i dokaz da biste dan trebali započeti baš sa 100 grama čokolade - ali sigurno nema znanstvenog razloga da dvaput dnevno ne pojedete malo čokolade, po mogućnosti tamne..

Foto: Shuttershock

To je potvrdio i nutricionistički psihijatar dr. Drew Ramsey koji kaže da tamna čokolada ne mora nužno biti slastica, već se može i doručkovati, pogotovo ako je napravljena od organskog sirovog kakaa.

- Flavanoli iz kakaa povećavaju protok krvi u mozgu i uključuju se u mikrobiom -  objasnio je za Mind Body Green, a povezani su s kratkotrajnim pamćenjem, čak i u područjima mozga gdje se događa neurogeneza (rast novih moždanih stanica).

Ako vam nedostaje ideja kako čokoladu uklopiti u doručak, dr. Ramsey savjetuje palačinke s čokoladom, čokoladne muffine, čokoladni smoothie s porcijom voća ili - tamnu čokoladu na toplom tostu.

Obožavatelji čokolade zgroženi: Evo kako izgleda biljka kakaovac prije nego se preradi u omiljeni slatkiš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije