Iako podrijetlom iz jugoistočne Azije, banane rastu u svim tropskim dijelovima svijeta (južna i jugoistočna Azija, veći dio Afrike te Srednja i najveći dio Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil. Tisućama je godina to voće u mnogim kulturama i regijama svijeta bilo osnovna hrana, a zahvaljujući naprednim sustavima rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta, već se dulje vrijeme banana može kupiti na tržnicama diljem svijeta.
"No, usprkos svim dobrim stranama, popularno voće ima i jednu bitnu manu – zbog niza vanjskih čimbenika vrlo brzo i lako može potamnjeti i prebrzo sazreti ili pak ne sazreti dovoljno brzo", rekla je za portal Real Simple nutricionistkinja i školovana kuharica dr. Kristy Del Coro. "Baš kao i avokado, i banane kao da imaju neki svoj timeline... ".
VEZANI ČLANCI:
Kako i gdje čuvati banane: Zato je, dodaje Del Coro, banane posebno važno pravilno skladištiti kako bismo barem donekle imali kontrolu nad njihovim procesom sazrijevanja i kako bismo ih što dulje održali ukusnima i svježima. "Ovisno o njihovoj zrelosti pri kupnji, banane vani na radnoj površini ili u zdjeli na stolu mogu stajati od dva do šest dana, a ako ih uvijek imate kod kuće, razmislite o kupnji stolnog ili visećeg držača s kukicom", savjetuje Del Coro.
Naime vješanje voća, kaže ona, eliminira mogućnost nastanka tamnih i mekanih dijelova zbog nagnječenja, što se redovito događa, a nastaje i dok stoje na jednome mjestu samo zato što su jedna na drugoj. Također, nastojte ih, kao i ostalo voće, držati dalje od izravne sunčane svjetlosti jer toplina može utjecati na brzo sazrijevanje banana. Kao i mnogim voćkama, hlađenje i zamrzavanje može i bananama produljiti vijek, a ako ipak propadnu prije nego što ih stignete pojesti, internet je pun izvrsnih recepata za kruh od banana.
GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…
Kako čuvati narezane banane: Narezane banane brzo gube boju pa je najbolje izbjegavati ih rezati dok niste spremni pojesti ih Ipak, ako ih polijete s malo limunova soka, snizit ćete im pH i odgoditi truljenje. Narezane banane možete u hladnjak spremiti i zamotane u plastičnu foliju ili pak zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Tako spremljene i narezane mogu ostati svježe tri do četiri dana.
Mogu li se banane čuvati u hladnjaku? Apsolutno da, samo imajte na umu da hladna i suha klima bananama usporava proces sazrijevanja, zbog čega se one u trgovinama ne čuvaju u hladnjacima. Drugim riječima, stavite li zelene i nezrele banane u hladnjak, vjerojatno će takve i ostati. Osim toga, prerano stavljanje u hladnjak može uništiti okus i izgled banana zbog hladnoće. Na niskim se temperaturama proces sazrijevanja banana usporava ili čak zaustavlja, što će utjecati na njihov okus.
Mogu li se banane zamrznuti? "Da, i trebali biste! Zamrznute banane izmiksajte u blenderu i dobit ćete slatku i kremastu bazu smoothieja ili vrstu sladoleda od banane. Samo prije nego što ih zamrznete pričekajte da banane budu potpuno zrele, jer im hladnoća u zamrzivaču zaustavlja proces sazrijevanja. Najbolje ih je prije zamrzavanja oguliti i narezati i po potrebi vaditi smrznute kolutiće banane", savjetuje nutricionistkinja.
TikTokerica pokazala super trik za brže guljenje krumpira: 'Više nema povratka na staro!'