Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO JE ZNATI

Ovih osam trikova pomoći će vam da produžite rok trajanja namirnicama i smanjite gomilanje otpada

hrana
Shutterstock
01.07.2024.
u 08:00

Nerijetko kupimo više namirnica no što ih možemo potrošiti prije isteka roka trajanja. No, postoje načini kako da im produljimo svježinu

U današnje vrijeme, dok polako raste svijet ljudi o važnosti očuvanja okoliša te smanjenja otpada u kućanstvima, korisno je znati nekoliko trikova kako namirnice duže održati svježima te tako smanjiti njihovo gomilanje na odlagalištima. Ovi savjeti pomoći će vam kako da na prirodan način produžite rok trajanja hrani koju volite i svakodnevno koristite u kuhinji.

Banane: Ako su potpuno zrele, banane će brzo potamnjeti i postati mekane, što ne prija svakom nepcu. Kako biste duže zadržali njihovu svježinu, umočite njihove peteljke u hladnu vodu. A nakon što ih pojedete, koru nemojte baciti. Možete je iskoristiti za vraćanje sjaja kućnim biljkama tak što ćete unutrašnjom stranom kore premazati listove biljaka. Ako pak kore spremite u staklenku i zalijete vodom, za nekoliko dana voda će se pretvoriti u prirodno gnojivo za biljke.

VEZANI ČLANCI:

Mrkva: Većina ljudi mrkvu čuva u zamrzivaču ili smočnici. Iako je riječ o namirnici koja može duže vrijeme ostati svježa, postoji način da joj dodatno produžite rok trajanja. Mrkve operite, stavite ih u staklenku i zalijte hladnom vodom koju je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana. Vodu možete iskoristiti za zalijevanje biljaka u vrtu ili na balkonu.

Mlijeko: Mlijeko je sklono kvarenju, posebice u toplim ljetnim danima. Kako biste mu produžili vijek trajanja,  litru ovog omiljenog napitka ubacite prstohvat soli i promiješajte.

GALERIJA: Uvrstite ih u jelovnik: Ovo su 3 najbolje namirnice za rješavanje sala s trbuha

hrana
1/10

Krumpir: Krumpir i jabuke se vole! Jabuke ispuštaju etilen koji će pomoći krumpiru da duže zadrži svježinu i čvrstinu. Osim toga, poželjno je krumpir čuvati u tamnoj prostoriji i što dalje od luka.

Začinsko bilje: Ako ne uskladištite na pravi način, svježe začinsko bilje, poput peršina, bosiljka ili celera, brzo će uvenuti ili istrunuti. No, možete ga sačuvati tjednima ako ga usitnite i stavite u posudice za led. Zalijte s malo vode i zamrznite te vadite iz zamrzivača prema potrebi.

VEZANI ČLANCI:

Kruh: Već nakon jednoga dana većina vrsta kruha sklona je sušenju, a ako ga držite u zatvorenim kutijama i spremnicima, postoji mogućnosti i da se upljesnivi. Kako biste to spriječili, stavite pored njega stabljiku svježeg celera. Ta biljka sadrži 95 posto vode te će pomoći kruhu da ostane mekan i ukusan.

Limun: Slično kao i začinsko bilje, limun možete dugo sačuvati u posudicama za led. Iscijedite sok ili, ako ga tako više volite, sameljite cijeli limun u blenderu te ga spremite u posudice za led. Zamrznite i koristite prema potrebi.

Sir: Ako ste kupili previše sira, a ne jede vam se svaki dan, maslac će vam pomoći da ga duže održite svježim. Maslac u tankom sloju premažite preko sira i spriječit ćete stvaranje plijesni te stvaranje tvrde korice na mjestu rezanja.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije