Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Od dugotrajnog sjedenja stradaju mišići, prošećite po uredu

ured
Photos.com
19.01.2010.
u 11:20

Moderni uvjeti rada uglavnom podrazumijevaju dugotrajno sjedenje, a stručnjaci kažu da samo vježbanje ne pomaže. Treba "protegnuti noge" svakih 45 minuta.

Koliko dugo već sjedite ispred ekrana i klikćete po internetskim stranicama? Koliko vremena dnevno provodite tako? Vrijeme je da počnete razmišljati o tome. Dugotrajno sjedenje za stolom može dovesti do nove moderne bolesti koju su znanstvenici nazvali "mišićna neaktivnost".

Naime, ako puno vremena provodite sjedeći, to može dovesti do nakupljanja tvari u vašoj krvi koje su iznimno štetne za zdravlje. A samo vježbanje vam neće pomoći da se tog riješite, kao što ste dosad mislili. Posjet teretani jednom dnevno neće vam ukloniti sve poteškoće koje nastaju zbog sati i sati koje provodite sjedeći.

Kako da promijenite nešto? Pokušajte za početak što više puta tijekom radnog vremena (ako na poslu uglavnom sjedite, naravno) "protegnuti noge". Prošećite do pisača, aparata za kavu ili, pak, posjetite kolege koje nisu u istoj prostoriji.

Dugotrajna razdoblja sjedenja, piše u svom istraživanju Elin Ekblom-Bak iz švedske Škole sporta i zdravstvenih znanosti, te nedostatak mišićne aktivnosti usko su povezani s pretilosti, bolestima srca, rakom i dijabetesom.

- Važno je napraviti stanku od barem pet minuta svakih 45 minuta. Nemojte kolegi slati elektroničku poštu, prošetajte do njegova radnog stola i recite mu što želite - upozorava Ekblom-Bak.

Ako vas šef ili šefica opomenu da prečesto ustajete od stola, možete se uvijek prošetati do pisača u susjednoj sobi i dati im na uvid članak. I nadati se da imaju smisla za humor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije