obratite pozornost!

Od tumora do bolesti srca: Ovo je devet stvari koje oči mogu otkriti o vašem zdravlju

Shutterstock
27.09.2024.
u 10:30

Ako primijetite neki od navedenih simptoma, otiđite vašem liječniku opće prakse

Za oči se često kaže da su prozori naše duše, no isto tako mogu biti i prozori našeg cjelokupnog zdravlja. Iako bi se vaš vid mogao promijeniti s godinama, istraživanje objavljeno ovog mjeseca pokazalo je da loš vid koji se ne liječi može povećati rizik od demencije za 19 posto. Znanstvenici sa Sveučilišta John Hopkins u SAD-u rekli su da bi se otprilike polovica slučajeva ove iscrpljujuće bolesti mogla spriječiti ako bi ljudi nosili naočale, piše The Sun.

I nije samo vid ono što vrijedi pratiti, postoje i drugi simptomi povezani s očima na koje treba obratiti posebnu pozornost jer bi vam mogli otkriti neke od sljedećih stanja.   

1. Aneurizma: Iznenadna bola iza jednog oka može značiti medicinsku hitnost. "To može biti znak aneurizme, koja je mjehurić u stijenci krvne žile", objasnila je dr. Helen Wall, iz obiteljske ordinacije Oaks u Boltonu. Aneurizme mogu zahvatiti bilo koji dio tijela i postati opasne kada mjehurić pukne.

VEZANI ČLANCI:

"Aneurizme oka mogu se liječiti operacijom, ali aneurizme mozga mogu biti kobne. Osim promjena na očima, mogu biti praćene iznenadnim jakim glavoboljama", rekla je dr. Wall. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

2. Tumor: Simptomi se razlikuju za tumore mozga, ovisno o tome gdje u mozgu rastu. "Tumori mozga mogu se manifestirati osjećajem pritiska. Može doći do gubitka vida, zamagljenog ili dvostrukog vida", objasnila je dr. Wall. 

Ostali simptomi uključuju napadaje, stalnu mučninu, promjene u ponašanju, probleme s pamćenjem, progresivnu slabost, paralizu i probleme s govorom. Nekancerogeni, benigni tumori još uvijek mogu uzrokovati dugotrajnu štetu, čak i smrt, stoga otiđite liječniku opće prakse ako primijetite bilo koji od ovih znakova.

3. Meningitis ili lupus: Normalno je da se vaše oči bore s jakim svjetlima, ali u nekim slučajevima to može biti znak nečeg zlokobnijeg. Osjetljivost na svjetlost ili nelagoda izazvana jakim svjetlima koja se pojavi prilično iznenada, mogu biti rani znak meningitisa, stoga je važno da to provjerite.

To također može biti znak lupusa, objasnila je dr. Wall. "Lupus je autoimuna bolest koja utječe na cijelo tijelo. Obično se dijagnosticira krvnim pretragama, ali može uzrokovati da oči postanu osjetljive na svjetlost. Također može uzrokovati smanjen raspon pokreta u očima i upalu sitnih krvnih žila u oku. Ako primijetite bilo kakve promjene, obavite konzultacije sa svojim liječnikom opće prakse", rekla je. 

GALERIJA: Savjeti kako da svoje srce održite zdravim

1/9

4. Rak: Rak kože također može zahvatiti vanjska područja očiju, a melanom oka je oblik bolesti. "To je rak srednje ovojnice oka. Promjene u obliku ili veličini zjenice i položaju oka u duplji su simptomi raka, kao i tamne mrlje na šarenici pa posjetite optičara ako nešto primijetite", rekla je dr. Wall.

Karcinom skvamoznih stanica kože također može uzrokovati iritaciju kože, osjećaj nečega u oku i bijele, bezbolne izrasline. Rak oka dijagnosticira se oko 850 puta godišnje. Općenito, pripazite na simptome kao što su sjene, bljeskovi svjetla ili mršave linije u vidu, zamagljen vid, djelomični ili potpuni gubitak vida i bilo kakve kvržice ili izbočine na oku.

5. Visoki krvni tlak: Visoki krvni tlak povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. "Neuobičajeni pregibi ili zavoji na krvnim žilama vidljivi u očima znak su hipertenzije. Vaš ih optičar može otkriti ili se posavjetujte s liječnikom opće prakse. Većina ordinacija liječnika opće prakse i ljekarni ima aparate za mjerenje krvnog tlaka na kojima se možete sami kontrolirati, pa ih vrijedi posjetiti", objasnila je dr. Wall.

6. Bolesti srca: Optičari ne mogu provjeriti samo vaš vid, već mogu otkriti potencijalnu bolest srca, pa čak i reći jeste li imali moždani udar. "Moždani udar može ostaviti mikroskopske tragove u očima. Također mogu očiti znakove bolesti srca. Oznake koje traže na mrežnici nisu vidljive golim okom i potrebna im je specijalizirana oprema za otkrivanje", objasnila je liječnica. Zbog toga su redoviti oftalmološki pregledi jako važni. Preporuka je da odrasle osobe idu na oftalmološki pregled svake dvije godine.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

7. Lajmska bolest: To je iscrpljujuće stanje koje muči mnoge slavne osobe. Lajmska bolest se širi ugrizom krpelja i obično se dijagnosticira testom krvi, no vaše oči također mogu nositi znakove. "Lupus može uzrokovati upalu vidnog živca, a 'muhe' u očima mogu biti znak tog stanja", rekla je dr. Wall. 

“Dakle, ako ste nedavno primijetili ugriz krpelja, čak i ako ste ga uklonili, i vidite 'lebdeće muhe', najprije razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse, čak i ako mislite da niste ugrizeni", preporučila je liječnica.

8. Visoki kolesterol: Jeste li primijetili bijele ili žute mrlje oko očiju? "Masne naslage na kapcima koje izgledaju poput bijelih mrlja ispod kože mogu biti simptom visokog kolesterola. Žuti prsten oko rožnice također može biti znak, pogotovo ako imate manje od 40 godina", objasnila je dr. Wall. Dodala je i da to može biti upozorenje na moždani udar, stoga biste to trebali fotografirati i konzultirati se sa svojim liječnikom opće prakse.

9. Problemi sa štitnjačom: Jeste li primijetili da vam je vid ponekad pomalo zamagljen? S drugim znakovima kao što su izbočene očne jabučice ili povučeni kapci, to mogu biti znakovi problema sa štitnjačom. Štitnjača se nalazi u vašem vratu i odgovorna je za stvaranje hormona koji pomažu kontrolirati vaš metabolizam.

VEZANI ČLANCI:

Bolest štitnjače, također poznata kao Gravesova bolest, obično znači da žlijezda proizvodi previše hormona štitnjače poznatog kao hipertireoza. "Ovo bolest se često podudara sa suhim okom, zamućenim vidom ili gubitkom vida", objasnila je dr. Wall. Zamagljen vid također može biti znak temporalnog arteritisa.

"Ovo je upala arterija srednje veličine koje se nalaze u gornjim dijelovima tijela. Liječenje može spriječiti sljepoću i preuranjenu smrt pa je od vitalne važnosti da pregledate oči", zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije