dobro je znati

Znate li da su jaja sjajna za vid? Evo koliko biste ih trebali pojesti tjedno

Shutterstock
23.09.2023.
u 14:05

Prema studiji iz 2020. na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i starijih, umjerena konzumacija jaja, definirana kao dva do četiri jaja tjedno, značajno je smanjila rizik od razvoja kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem

Jaja su odlična i zadovoljavajuća namirnica za doručak, krcata su proteinima, koji su neophodni za snagu mišića i sitost. No, osim toga, jaja održavaju vaše oči jakima, piše Yahoo! 

Prema studiji iz 2020. na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i starijih, umjerena konzumacija jaja, definirana kao dva do četiri jaja tjedno, značajno je smanjila rizik od razvoja kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD). AMD je bolest oka koja uzrokuje zamagljen vid.

VEZANI ČLANCI:

"Kad jedemo hranu, lako je biti svjestan kako to izravno utječe na nas u odnosu na osjećaj sitosti u odnosu na osjećaj gladi", kaže Nicole Roach, registrirana dijetetičarka u bolnici Northwell Lenox Hill. "Često je također očito kako naša prehrana utječe na našu težinu. Međutim, hrana i prehrana također utječu na razne druge tjelesne sustave i na funkcioniranje drugih organa."

Još jedna stručnjakinja se slaže - funkcije našeg tijela ne rade u vakuumu, a hrana je bitan alat. “Hrana je moćna i može pomoći u održavanju svih sustava u našem tijelu”, poručuje nutricionistica Roxana Ehsani. “Prehrana igra ulogu u mnogim sustavima unutar našeg tijela, uključujući i naš vid.” Međutim, nije dokazano da svaka hrana pomaže u zaštiti od očnih bolesti. Zašto su jaja tako dobra za vid? Stručnjaci su podijelili svoje stavove.

Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu u zdravlju očiju. “Lutein i zeaksantin smanjuju šanse za dobivanje očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su makularna degeneracija ili katarakta”, kaže dijetetičarka Julia Zumpano iz Centra za prehranu klinike Cleveland. “Ove hranjive tvari pomažu neutralizirati oksidacijska oštećenja i pomažu filtrirati visokoenergetsko plavo svjetlo”, dodaje. Osim toga, jaja sadrže i druge vitalne hranjive tvari za oči, uključujući cink, vitamin A i kolin.

Cink je ključan za zdravlje mrežnice. “Cink pomaže pretvoriti svjetlost u signale koji se šalju mozgu na tumačenje, omogućujući nam da jasno vidimo u uvjetima slabog osvjetljenja kao što je noć”, kaže Kelsey Costa, dijetetičarka u Nacionalnoj koaliciji za zdravstvenu skrb. “To je zato što cink povećava osjetljivost na svjetlost pomažući fotoreceptorskim stanicama, ili štapićima i čunjićima, da pretvore svjetlost u električne signale.” Kada tijelo ima dovoljno cinka, štapići i čunjići lakše otkrivaju slabe razine svjetlosti. Kao rezultat toga, bolje vidimo u mračnim ili slabo osvijetljenim okruženjima.

VEZANI ČLANCI:

Costa napominje da vitamin A pomaže u očuvanju strukturalnog integriteta rožnice. Rožnica je odgovorna za povlačenje svjetlosti, omogućujući očima da jasno vide slike. “Njegova debljina mora ostati konstantna kako bi se spriječio gubitak vida. Vitamin A pomaže u održavanju ovog integriteta potičući umrežavanje kolagena i hidrataciju rožnice, osiguravajući da njezine kvalitete refrakcije ostanu netaknute”, objašnjava Costa.

Costa napominje da je hranjivi sastojak kolin važan za formiranje očne membrane osjetljive na svjetlost koja omogućuje jasan vid. “Osim toga, ovaj esencijalni nutrijent i njegovi metaboliti služe višestrukim funkcijama kroz vizualni put, osiguravajući besprijekoran prijenos i obradu vizualnih informacija”, dodaje.

Što se tiče dobrobiti vida, istraživanje iz 2020. pokazalo je da dva do četiri obroka jaja tjedno mogu smanjiti šanse osobe za razvoj AMD-a. Međutim, dijetetičari kažu da ljudi mogu konzumirati više jaja dnevno. Ehsani predlaže jedan žumanjak i dva bjelanjka dnevno za većinu zdravih odraslih osoba, navodeći preporuke American Heart Association. Ona kaže da starije odrasle osobe mogu pojesti dva dnevno. “Sposobnost apsorpcije proteina opada s godinama, pa nam ih treba više”, kaže Ehsani.

Ljudima s visokim kolesterolom često se govori da se potpuno klone jaja, ali Zumpano kaže da je to nepotrebno. Međutim, umjerenost je ključna. “Oni s visokim kolesterolom trebali bi ograničiti unos žumanjaka na četiri do šest tjedno, ovisno o vrijednosti kolesterola u krvi, srčanoj povijesti i drugim čimbenicima rizika”, kaže Zumpano.

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije