"Omjeri hranjivih tvari iznose za proteine ili bjelančevine od 10 do 15%, masti od 20 do 35% od čega zasićenih 10% te ugljikohidrata od 45 do 60% cjelokupnog dnevnog unosa. Ovako su omjeri postavljeni zato što su ugljikohidrati važni za trenutnu energiju, masti nam trebaju za rad mozga, stanica, hormona, dok nam bjelančevine izgrađuju i obnavljaju organizam", pojasnila je Mirna Trumbetaš, dipl. ing., nutricionistica iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.
Naglašava kako nam uglavnom prehrana treba biti cjelovita pri čemu su zastupljene sve hranjive tvari u navedenim omjerima. Kada govori o smanjenju tjelesne težine, tada je jedno pravilo, a to je da potrošnja mora biti veća od unosa.
Koliko kalorija i ostale bitne informacije svima koji žele skinuti neželjene kilograme, pročitajte na portalu Fashion.hr
>>7 stvari koje trebate znati o proteinima