Kad osjeti zov svojih dalmatinskih korijena, gastroblogerica Andrea Cukrov pripremi tingul - baš onakav kakav se kod nje doma oduvijek jede kad se svi okupe oko stola. Nije uvijek lako doći do mesa domaće kokoši pa može poslužiti i ono koje na tržnicama nude naši mali proizvođači.
Tingul ili tingulet
Sastojci:
4 batka sa zabatkom (oko 1 kg, 100 g više-manje nije važno)
1 velika glavica luka
2 režnja češnjaka
400 g pelata
100 ml pasirane rajčice
200 ml prošeka
5 do 6 suhih šljiva
lovorov list
sol, papar
1 žlica sjeckanog peršina
Priprema:
Piletinu očistite od masnoća i narežite na komade. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte. U velikoj dubokoj tavi pirjajte luk na maslinovu ulju. Kad luk omekša, dodajte češnjak te nastavite pirjati dok češnjak ne dobije boju. Poslažite komade mesa na luk, sve malo promiješajte i pirjajte meso dok ne postane zlatne boje. Povremeno ga okrenite. Kad meso uhvati boju, dodajte prošek, lovorov list i suhe šljive, malo smanjite vatru i kuhajte dok alkohol ne ispari. Pelate narežite na manje komade pa ih dodajte piletini. Dodajte i pasiranu rajčicu, sol i papar te sve kuhajte toliko dugo dok umak ne postane jako gust, oko sat, sat i pol vremena. Kuhano jelo posipajte sjeckanim peršinom i poslužite uz palentu.