Kada krenu jesenske kiše, a hladnoća i vjetar zagospodare prirodom, dani izmiču i tama nas sve više pritišće pa u tom razdoblju često osjetimo tugu, sjetu i daleku čežnju.
Jesen je po prirodi takva da potiče u nama melankoliju koja je poznata pod nazivom jesenski blues (sjeta). Takve osjećaje često pretačemo u pjesme, fotografije, izražavamo kroz ples, muziku ili slikanje, a to je zdrav način da osvijestimo emocije i nosimo se s melankolijom.
Ukoliko taj osjećaj počne sve više rasti i gurati nas prema usamljenosti, apatiji, psihičkom zamoru, gubitku energije i depresiji, moramo se ozbiljno tome suprotstaviti.
Svakodnevna tjelesna aktivnost i zdrava prehrana su jednostavni i preventivni koraci za emotivno zdravlje tijekom jeseni. Često zaboravimo da više kretanja donosi vitalnost i popravlja raspoloženje bilo da se radi o šetnji kroz prirodu, vježbe joge, pilatesa ili nekoj drugoj aktivnost koja zahtjeva makar 20 minuta posvećenosti.
Naša prehrana također direktno djeluje na naše tijelo, ne samo kao hrana nego i lijek. Kako bi naš tjelesni sustav normalno funkcionirao potrebni su mu vitamini i minerali. Kako bi naš tjelesni sustav normalno funkcionirao potrebni su mu vitamini i minerali.
Iako minerali dolaze u tragovima, oni smiruju organizam i popravljaju raspoloženje te igraju važnu ulogu u zdravlju živčanog sustava i postizanju emotivne ravnoteže.
Slatki okus je također važan u jesenskom razdoblju jer hrani sva tjelesna tkiva i živce. Slatka hrana nam daje energiju, osjećaj sreće i zadovoljstva, vedrinu i smirenosti. Naravno, pri tome slatke namirnice moraju biti zdrave i umjerene.
U jesenskoj sezoni, glavna zvijezda i nedodirljiva kraljica jeseni je svima draga – bundeva!
Ona se ističe svojom raskošnom narančastom bojom koja nam govori da je odlična za kožu jer obiluje beta karotenom. Beta karoten se pretvara u našem tijelu u dragocjen vitamin A koji doprinosi ljepoti kože, očuvanju zdravog vida i zdravog funkcioniranja živčanog sustava.
Naravno, tu su još i vitamini B1, B2, B6, C, E i K. Bundeva je bogata celulozom, kalijem, željezom, proteinima, ugljikohidratima i mastima pa ne čudi da je savršena hrana za zdravlje i obavezan dio jesenskog jelovnika diljem svijeta.
Ali tu se nećemo zaustaviti, nego idemo dalje, u samo srce bundeve gdje se krije dragocjena supernamirnica – bučine sjemenke!
Bučine ili bundevine sjemenke po svojim dobrobitima, nimalo ne zaostaju za plodom.
Zelena boja oljuštenih sjemenki govori nam da su bogate antioksidansima koji hrane naše stanice i štite ih od oštećenja i preranog starenja.
Njihovo bogatstvo vitamina E daje koži ljepotu i blistav ten, a uz to obiluju omega 3 masnim kiselinama, vitaminom K te su odličan izvor minerala poput željeza, kalija, mangana, kalcija, cinka i selena.
Sjemenke bundeve zagrijavaju tijelo, poboljšavaju pamćenje, uravnotežuju šećer u krvi, grade zdrave kosti, jačaju srce i krv te snizuju kolesterol. Djeluju protiv gljivica i parazita u crijevima.
Uravnotežuju hormone pa su odlične za žene, ali i za muškarce jer podupiru zdravlje prostate.
Ove zelene sjemenke su odlične ne samo za tjelesno već i za psihičko zdravlje. Djeluju umirujuće, potiču dobro raspoloženje i vedrinu, a smanjuju anksioznost, sjetu, umor i depresiju.
Iz svih navedenih razloga, vrlo je korisno da sjemenke bundeve uključimo u svakodnevni jelovnik. Pa da krenemo s receptom…
Slatki maslac od sjemenki bundeve – za vedrinu i dobro raspoloženje
Ukoliko ste navikli bacati sjeme bundeve (vrsta butternut, hokaido, ibiza, kaboča), nemojte to više činiti. Priprema sjemenki je vrlo jednostavna.
Sjeme bundeve je dobro upleteno u celulozna vlakna pa ih odvojite najbolje što možete, a onda ih natopite u slanoj vodi na nekoliko sati. Slana voda će pomoći da se vlakna otpuste od ovojnica sjemenki i omogućit će da ih lakše razdvojite.
Nakon par sati, izvadite sjemenke, obrišite ih papirnatim ručnikom i ostavite preko noći da se osuše.
Nakon što se sjemenke osuše, rasporedite ih u jednom sloju na lim za pečenje obložen masnim, pergament papirom. Pecite u pećnici na temperaturi 120-140°C oko 12-15 minuta (ovisno o pećnici).
Sastojci:
1 šalica oljuštenih sjemenki bundeve,
1-2 čajne žličice organskog maslinovog ili suncokretovog ulja,
2 čajne žličice sirovog meda (ili javorov sirup, smeđi šećer),
prstohvat soli (opcija),
prstohvat kardamoma ili vanilije,
¼ čajne žličice cimeta (opcija).
Priprema:
Prije nego započnete s izradom maslaca, oljuštite sjemenke dok ne napunite jednu šalicu.
Izrada maslaca od sjemenki bundeve je tako jednostavna da vam neće biti problem u trenu složiti finu slasticu koju možete upotrijebiti na razne načine.
Ukoliko volite slanu varijantu jednostavno izbacite med i slatke začine.
Kod mljevenja, sjemenke bundeve neće pustiti toliko prirodnog ulja kao npr. suncokretove sjemenke zbog čega se u ovaj maslac dodaje ulje po potrebi.
Ubacite sjemenke u blender pa ga uključite na veliku brzinu kako bi se sjemenke pretvorile u zelenu smjesu.
Dodajte postepeno ulje te lagano izmiješajte sve sastojke.
Ostružite stranice zdjele između svakog koraka obrade dok smjesa ne postane kremasta i željene glatkoće. Pred kraj, na laganoj brzini, umiješajte začine i med. I voila, vaš slatki namaz je spreman za upotrebu.
Maslac od sjemenki bundeve ima sjajan okus sličan kikiriki namazu i savršeno se uklapa na gotovo svemu.
Koristite ga kao namaz na tostu, u palačinkama, sendvičima, na pečenom povrću ili u salatama, juhama, varivima…Izbor je, naravno, prepušten vama.