Sutra će u mnogim domovima zamirisati pečena purica, ali neki možda i neće biti zadovoljni konačnim rezultatom. Da biste ove godine oduševili rodbinu i prijatelje poslužite se trikovima profesionalnih chefova i na stol poslužite puricu kakvu ste dosad gledali samo u reklamama. Garantirano uspijeva!
Savjeti chefa Nakića
Želite li prekrasnu hrskavu koricu, dobro utrljajte sol iznutra i izvana pa ostavite da 2-3 sata stoji na suhom zraku, na temperaturi od dvadesetak stupnjeva. Neka to bude prostorija u kojoj zrak cirkulira jer na taj način ćete iz purice izvući višak vlage i korica će biti hrskava. Prije pečenja u puricu ubacite malo svinjske masti i isto tako i pored purice u pekač. Pećnica mora biti zagrijana na 240 stupnjeva da se sve pore na purici stisnu i tako sokovi ostanu zarobljeni u mesu. Nakon 15 minuta izvadite puricu, podlijte je s pilećim temeljcem i zatim smanjite temperaturu na 190-200 stupnjeva i svakih 15 minuta podlijevajte. Pecite oko 1,5 do 2 sata, odnosno pola sata po kilogramu purice, a kad izvadite, ostavite meso da se dvadesetak minuta odmori prije rezanja – kožica će se dodatno osušiti na zraku i postati hrskava.
Za sve koji su se spremni odmaknuti od tradicionalnog recepta za pripremu purice s mlincima donosimo Hrvojev recept nakon kojeg ćete sigurno promijeniti svoje stavove o tradiciji. Dobar tek!
Purica s mlincima
Sastojci (za 4 osobe):
1 purica težine 2 kg
2 kg gusje masti
pileći temeljac
svježi listovi peršina i korijadera, sjeckani
500 g glatkog brašna
2 domaća jaja
10 g soli
50 ml tople vode
turšija, za posluživanje
Priprema:
Puricu rastrančirajte, utrljajte sol na svaki komad i pustite sat vremena da odstoji. Posložite je u lonac i prelijte rastopljenom gusjom masti te je kuhajte u masti na 95 stupnjeva 3-4 sata. Kada purica bude gotova, izvadite je iz masnoće, pustite malo da odmori te meso odvojite i istrgajte na komade. U istrgane komade dodajte malo masnoće od kuhanja i malo pilećeg temeljca, sitno sjeckani peršinov list i list korijandera.
Napravite domaće mlince. Od brašna, jaja, soli i tople vode zamijesite mlince. Pustite da se smjesa odmori. Razvaljajte je na tanko, izrežite i pecite na teflonskoj tavici pa nakon pečenja ostavite da se posuše na zraku. Prije posluživanja ih stavite u glinenu posudu i prelijte kipućim pilećim temeljcem uz dodatak malo masnoće u kojoj se kuhala purica. Poklopite ih da se upare na 2-3 minute. Slažite sloj mlinaca pa mesa i tako ponavljajte 3 puta. Na vrh stavite domaću turšiju od mrkve, cvjetače i ljubičastog luka.
Za domaću turšiju potrebno vam je: 1 kg cvjetače, 1 kg mrkve, 0,5 kg ljubičastog luka, 0,5 l vode, 0,5 l jabučnog octa, po jedan jušna žlica šećera, soli i papra u zrnu. Zakuhajte vodu, jabučni ocat, sol, papar i šećer te prelijte po očišćenom i narezanom povrću u teglici (teglicu prethodno prokuhajte u vodi radi dezinfekcije).