hranom do zdravlja

Ove 3 vrste namirnica pokazale su preventivno djelovanje u borbi protiv tumora

kupine
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
26.02.2014.
u 14:52

Stručnjaci su primijetili da je agresivnim tumorima potrebno jako puno glukoze, koju dobivaju iz ugljikohidrata.

Brojna istraživanja dokazala su kompleksnu povezanost između navika u prehrani i raka.

Ove tri vrste namirnica pokazale su izvjesno preventivno djelovanje u borbi protiv tumora:

1. Biljno ulje

Ulje konoplje ili lana ubraja se u top namirnice za suzbijanje raka. Stručnjaci su primijetili da je agresivnim tumorima potrebno jako puno glukoze, koju dobivaju iz ugljikohidrata.

Ako se tumoru uskrati snabdijevanje šećerom, povećavaju se šanse da se bolest uspješno izliječi. Radikalno odstranjivanje ugljikohidrata prisiljava stanice raka da promijene način razmjene tvari, što ih čini osjetljivima na kemoterapiju i terapiju zračenjem.

2. Kisele namirnice

Kisele namirnice kao što su jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir ili kiseli kupus važna su stavka u sprečavanju pojave tumora. Suzbijaju kiseline i smanjuju razmjenu tvari u stanicama tumora. Dodatna prednost ovih namirnica je u tome što sadrže mnogo vrijednih proteina, a malo ugljikohidrata.

3. Bobičasto voće

Voćni plodovi snabdijevaju organizam vitaminima i sekundarnim biljnim sastojcima koji povoljno utječu na suzbijanje pojave raka. Borovnice, jagode ili maline posebno su bogate sastojcima koji povoljno utječu na suzbijanje tumora (antocianidin). Stručnjaci savjetuju da konzumirate tradicionalne sorte jabuka ili grožđa. Nove sorte imaju povišenu razinu šećera i sadrže znatno manje antikancerogenih tvari.

>>Nakon raka dojke, ima tumor na mozgu, no neće ga operirati

>>Ovo je hrana koju morate jesti kako biste spriječili srčani udar

Komentara 3

Avatar jure23
jure23
16:11 26.02.2014.

aronija, kupina ... a ne hot-dog, hamburger

DR
drznedaj
18:42 26.02.2014.

Jos bi trebalo napomenut da kurkuma ima jaka antikancerogena i antioksidativna svojstva, mozda najvise od svih namirnica. Kurkuma je sastojak curry-a. Jedini problem je sto ju tijelo bas ne apsorbira kako spada pa se treba jesti sa uljem (gore spomenutim lanenim ili konopljinim, moze i maslinovo) i na kolicinu kurkume dodavat jos oko 5% crnog papra. Ja ju najvise koristim sa rizom, tako mi je najbolja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije