nema lijeka

Ovi čimbenici mogu dovesti do demencije: Evo kako smanjiti rizik od njezinog razvoja

shutterstock
28.10.2024.
u 08:00

Znanstvenici kažu da bi se gotovo polovica svih slučajeva demencije mogla spriječiti kada bi se sljedeći čimbenici rizika eliminirali iz naših života

Iako za demenciju nema lijeka, postoje određene mjere koje možete poduzeti da biste smanjili rizik od njezinog razvoja kasnije u životu. Znanstvenici su na popis mogućih uzroka demencije dodali nekorigirani gubitak vida i visok kolesterol, a kažu da bi se gotovo polovica svih slučajeva demencije mogla spriječiti kada bi se sljedeći čimbenici rizika eliminirali iz naših života, piše The Sun

Gubitak vida: Nošenje naočala moglo bi vam pomoći da izbjegnete novi, veliki faktor rizika za demenciju. Znanstvenici su otkrili da se dva posto slučajeva može povezati s nekorigiranim problemima s vidom. "Gubitak vida smanjuje sposobnost osobe da komunicira s okolinom", kaže dr. Emer MacSweeney, medicinski direktor i savjetnik neuroradiolog. 

VEZANI ČLANCI:

“Kada se pojedinci bore s vidom, mogu se povući iz društvenih aktivnosti koje održavaju njihov mozak aktivnim, ubrzavajući propadanje. Redoviti pregledi očiju, nošenje korekcijskih leća i zaštita očiju od ozljeda mogu pomoći u očuvanju zdravlja vida", rekao je. 

Loš kolesterol: Uz nošenje naočala, stručnjaci su nedavno identificirali snižavanje razine kolesterola kao način za obranu od demencije. Sedam posto slučajeva povezano je s visokim lipoproteinom niske gustoće, vrstom poznatom kao "loš kolesterol". No, visok kolesterol obično je "bez simptoma", zbog čega su redovite kontrole dobra ideja.

"To će uključivati ​​provjeru stvari poput krvnog tlaka, šećera u krvi, razine kolesterola, težine i mjerenja struka da bi se potražili čimbenici koji bi mogli povećati rizik od zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, bubrega bolest, dijabetes i moždani udar. Ako se pravilno liječe ili kontroliraju, rizik od demencije može se smanjiti", rekla je medicinska sestra Caroline Scates.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

Postoje lijekovi, ali i promjene načina života, koji mogu pomoći u snižavanju kolesterola. Također, pomaže i konzumiranje namirnica kao što su orašasti plodovi, sjemenke, masna riba i maslinovo ulje, a poželjno je i uključivanje više tjelesne aktivnosti.

Pretilost: Život s pretilošću povezan je s nekoliko stanja za koja se zna da povećavaju šanse osobe za demenciju, a to su dijabetes, hipertenzija i kardiovaskularne bolesti. "Održavajte uravnoteženu prehranu, redovito vježbajte i pratite težinu, težeći zdravom BMI-u", predlaže dr. Emer.

Medicinska sestra Caroline kaže da bi konzumiranje više voća, povrća i cjelovitih žitarica, a manje šećera, masnoća i manje prerađene hrane poput kobasica i bijelog kruha, potencijalno bi moglo smanjiti rizik od demencije.

Tjelesna neaktivnost: Nekoliko istraživanja povezalo sjedilački način života s većim rizikom od demencije. "Redovito vježbanje poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja ili grupnih aktivnosti pomaže vam da ostanete aktivni i zdravi. Čak i kućanski poslovi umjerenog intenziteta poput vrtlarstva i usisavanja mogu pridonijeti vašoj kondiciji, što zauzvrat smanjuje rizik od demencije", kaže Scates.

Što se događa s tijelom kad prestanemo pušiti? 'Dobrobiti osjećamo već 20 minuta nakon gašenja cigarete':

Prekomjerno pijenje: Pijenje više od preporučenih 14 jedinica alkohola tjedno povezano je s većim rizikom od demencije, pokazalo je istraživanje. "Kronična prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja mozga, uključujući skupljanje moždanog tkiva. Ograničite konzumaciju alkohola na umjerene razine prema preporukama zdravstvenih smjernica, 4 jedinica tjedno, raspoređenih na tri ili više dana", kaže dr. Emer.

Depresija: Ljudi koji žive s depresijom imaju dvostruko veću vjerojatnost da će se kasnije u životu suočiti s dijagnozom demencije, pokazalo je dansko istraživanje, a za sve se kriv smatra hormon stresa, kortizol, kaže dr. Emer. "Depresija je povezana s kroničnim stresom i otpuštanjem hormona poput kortizola. Produljena izloženost kortizolu može oštetiti područje mozga koje je ključno za pamćenje i učenje, povećavajući rizik od demencije. Ako raspoloženje utječe na vas, važno je konzultirati se s liječnikom", objasnio je.

Visok krvni tlak: Oko devet milijuna slučajeva demencije diljem svijeta moglo bi biti povezano s visokim krvnim tlakom, pokazalo je američko istraživanje. To je zato što hipertenzija, medicinski naziv za visoki krvni tlak, može oštetiti žile u mozgu što pak može dovesti do stanja poput vaskularne demencije, objašnjava dr. Emer.

VEZANI ČLANCI: 

"Redovito praćenje, pridržavanje zdrave prehrane, tjelovježba i lijekovi mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka", kaže. Hipertenzija je povezana s visokim unosom soli, stoga koristite više bilja i začina da biste dodali okus.

Onečišćenje zraka: Procjenjuje se da onečišćenje zraka uzrokuje jedan od 43 slučaja demencije, pri čemu je loša kvaliteta zraka odgovorna za dva posto slučajeva u svijetu, smatra Nacionalna zdravstvena služba u Engleskoj. "Izloženost zagađivačima zraka može uzrokovati upalu i oksidativni stres u mozgu, koji prelazi krvno-moždanu barijeru i doprinosi razvoju bolesti poput demencije", kaže dr. Emer.

Iako je ostale čimbenike rizika od demencije moguće kontrolirati, ovaj je teže izbjeći. No, kaže dr. Emer, postoje neki koraci koje svi možemo poduzeti da bismo smanjili učinke zagađenja. "Smanjite svoju izloženost boraveći u zatvorenom prostoru u danima s visokim zagađenjem, kao i izbjegavanjem područja s visokim razinama zagađenja i korištenjem pročistača zraka", rekao je.

GALERIJA: Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

1/8

Socijalna izolacija: Nedostatak kontakta s drugima također je faktor koji pridonosi oko četiri posto slučajeva demencije. Međutim, u današnje vrijeme postoje mnogi alati koji vam mogu pomoći u održavanju kontakta s drugima. "Tražite načine da upoznate nove ljude i razgovarajte s njima u grupnim situacijama, kao i jedan na jedan. Hobiji kao što su umjetnost, stolarija, učenje novog jezika, pletenje, slagalice i slušanje glazbe stimulirat će različita područja mozga i pomoći u pažnji i koncentraciji, a ujedno će vam dati priliku za druženje", objasnila je Scates.

Pušenje: Svi znamo da pušenje povećava rizik od raznih vrsta raka, ali je i jedan od najvećih čimbenika rizika od demencije. Do pet posto slučajeva diljem svijeta moglo bi se spriječiti ili odgoditi borbom protiv pušenja, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. 

"Pušenjem se u tijelo unose toksini koji mogu oštetiti krvne žile i smanjiti dotok krvi u mozak. Nikotin i druge kemikalije uzrokuju oksidativni stres i upalu, pridonoseći kognitivnom padu", objašnjava dr. Emer.

VEZANI ČLANCI: 

Oštećenje sluha: Gubitak sluha mogao bi biti krivac za oko osam posto slučajeva demencije u svijetu, što je nevjerojatnih 800.000 od deset milijuna slučajeva dijagnosticiranih svake godine diljem svijeta. "Gubitak sluha može dovesti do društvene izolacije. Ovo smanjenje društvenog i kognitivnog angažmana može pridonijeti kognitivnom padu. Osim toga, mozak mora više raditi kako bi obradio zvukove, što može odvratiti resurse od drugih kognitivnih funkcija", zaključuje dr. Emer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije