Istraživanje

Ovi poslovi povećavaju rizik od visokog tlaka: 'To je glavni uzrok prerane smrti'

Shutterstock
18.08.2024.
u 08:00

Rad u bučnom okruženju kao što je tvornica, povećava rizik od visokog krvnog tlaka. A pod rizikom su i zaposlenici u nekim drugim branšama.

Opasnost se povećava za 10 posto svake godine rada na glasnim strojevima, kažu znanstvenici. Stalna izloženost buci na poslu već je u drugim istraživanjima povezana s gubitkom sluha i smanjenom koncentracijom, uz fizički i psihički stres, prenosi The Sun. Ali nova studija je otkrila da kod odraslih kronična izloženost buci ne samo da povećava njihov krvni tlak općenito, već svaka godina izloženosti povećava šanse za razvoj tog stanja.

Glavni autor studije, dr. Golam Dastageer Prince, rekao je: "Iako mehanizam još uvijek nije dobro istražen, smatra se da odgovor tijela na stres zbog kronične izloženosti zvuku uzrokuje hormonalne neravnoteže koje postupno dovode do trajnog povišenja krvnog tlaka. Visoki krvni tlak pogađa više od milijardu ljudi širom svijeta, a samo jedan od pet ima ga pod kontrolom. Glavni je uzrok prerane smrti. Uz liječenje visokog krvnog tlaka na odgovarajući način, moramo pronaći načine za smanjenje izloženosti buci ako želimo smanjiti kardiovaskularni rizik kod tih pacijenata."

VEZANI ČLANCI: 

Istraživači u Bangladešu proučavali su 289 radnika u odabranim tvornicama od siječnja do prosinca 2023. Sudionici su ispunili upitnik koji je obuhvaćao socio-demografske čimbenike, ponašanje, prehrambene navike i obiteljsku medicinsku povijest. Krvni tlak, visina, težina i intenzitet buke mjereni su prema standardnim postupcima. Sudionici su uglavnom bili muškarci, oženjeni i u svojim 30-ima, a značajan dio njih bio je nepismen. Znanstvenici su otkrili da je prosječno trajanje izloženosti na radnom mjestu bilo gotovo 16 godina, s intenzitetom buke u rasponu od 96 do 111 decibela. Preporučena granica izloženosti za radnu buku je prosječno 85 dB tijekom osmosatnog radnog dana, prema Nacionalnom institutu za sigurnost i zdravlje na radu u Sjedinjenim Državama. Zvukovi od 70 dB ili niže općenito se smatraju sigurnima. Svakodnevni razgovor kreće se oko 60 dB, dok perilica rublja ili perilica posuđa u prosjeku imaju glasnoću od 70 dB. Kosilica oko 90 dB, a koncert uživo može doseći 110 dB.

VEZANI ČLANCI: 

Prethodna istraživanja pokazala su da slušanje bilo kojeg zvuka glasnijeg od 120 dB može uzrokovati trenutne probleme sa sluhom i dugotrajna oštećenja. Dr. Prince rekao je da niti jedan sudionik u najnovijoj studiji nije nosio zaštitu za uši. "Nadamo se da ćemo podići svijest ne samo o gubitku sluha uzrokovanom bukom, već i o utjecaju buke na krvni tlak i ponašanja radnika te njihovom stavu prema korištenju zaštitne opreme," dodao je.

Oko 30 posto sudionika imalo je visok krvni tlak, dok je dodatnih 53,3 posto bilo pre-hipertenzivnom stanju - kada je krvni tlak viši od normalnog, ali još nije smatran hipertenzijom. Studija je također pronašla pozitivnu korelaciju između krvnog tlaka i trajanja izloženosti buci. Svaka godina izloženosti povećavala je izglede za visoki krvni tlak za 10 posto, čak i nakon prilagodbe za dob, indeks tjelesne mase i činjenici je li sudionik pušio ili ne. Dr. Prince je rekao: "Kako je studija bila usmjerena na radnike izložene buci većoj od 85 dB tijekom dugih razdoblja, bilo koja profesija koja uzrokuje sličnu izloženost mogla bi imati isti utjecaj na krvni tlak.”

VEZANI ČLANCI: 

Ostali poslovi koji redovito izlažu radnike buci većoj od 85 dB tijekom radnog dana uključuju hitne službe, policajce, konobare, drvosječe, građevinske radnike, DJ-eve, radnike hitne pomoći, poljoprivrednike, električare, osoblje noćnih klubova, zavarivače i vrtlare, prema istraživanju Sveučilišta Michigan. Pod graničnim rizikom su i radnici na prikupljanju otpada, čistači i frizeri.

Dr. Prince je rekao da su druge nedavne studije pokazale da život u blizini zagađenja bukom - uključujući prometne ceste, vlakove i zračni promet - može utjecati na kardiovaskularno zdravlje. Ali trenutna studija se ne odnosi na buku koja se doživljava tijekom svakodnevnog života. Rekao je da buka u blizini kuće obično varira, dok su industrijske izloženosti u studiji obično kontinuirane zbog strojeva i ostaju na stalnoj razini glasnoće.

Katarinu zbog invalidnosti nitko nije htio zaposliti, a onda je odlučila postati sam svoj šef!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije