Znanstvenici u Londonu poručuju da možemo smanjiti rizik od srčanog udara za trećinu. Trebamo jesti tunu ili losos dvaput tjedno, zaključili su. Ove ribe bogate su omega 3 kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje srca i snizuju krvni tlak.
Drugo istraživanje, provedeno na sveučilištu Washington, dalo je slične rezultate. Kod starijih ljudi koji su bili uključeni u istraživanje, znanstvenici su otkrili čak 50 posto manji rizik od srčanih oboljenja u osoba koje su tunu ili losos konzumirale dvaput ili triput tjedno nego kod osoba koje su imale na svom meniju ove namirnice jednom mjesečno.
Način pripreme ribe ima veliku ulogu, pa znanstvenici poručuju da je potrebno izbjegavati pržiti ribu te ju je potrebno peći u pećnici ili na roštilju da bi zadržala većinu hranjivih sastojaka i omega 3 masnih kiselina.
>>Ne jedete dimljeni losos? Vrijeme je da počnete
Isti efekt se postiže i sa skušom i sa srdelom i drugom sitnijom plavom ribom, koje su ipak bitno jeftinije od lososa i tune. Jedino je bitno ne prepržiti ih!