Prossecco je suho pjenušavo vino koje inače potječe iz Italije, a pije se na raznim prigodama i svečanim događanjima. I dok sadrži vrlo malo alkohola, samo 11-12%, zanimljivo je da je zapravo dvostruko jači od drugih vrsta alkohola.
Lee Holmes, nutricionistica iz Australije, objasnila je zašto se od prossecca ljudi napiju dvostruko brže. Odgovor je u mjehurićima, to jest u ugljičnom dioksidu u njima, prenosi Daily Mail.
Zbog mjehurića u pjenušavom vinu alkohol brže i dublje ulazi u krvotok, a što alkohol brže ulazi, to je veća koncentracija alkohola u krvi. Istraživanja su pokazala da se dvije trećine ljudi napije dvostruko brže kada piju prossecco, šampanjac ili bilo koje drugo pjenušavo vino.
Holmes također objašnjava kako dolazi do mamurluka, a to je zbog dvije stvari. Prva je inflamacija mozga, a druga je prekomjereno opterećenje mozga.
Budući da se prossecco upija dvostruko brže, posljedice mamurluka su jače. Zbog njega su pojačani simptomi glavobolje, mučnine, osjetljivost na svjetlo, 'teške i umorne' oči te suha usta.
Na kraju, Holmes savjetuje ispijanje vode između svake čaše ako se osjećate da vas alkohol 'udara', a prije konzumacije potrebno je najesti se.
S mamurlukom bi vam mogla pomoći i kava, a pogledajte koliko Hrvati dnevno popiju šalica kave:
Stejf, Prossecco je jedno od najboljih vina, može se piti u bilo kojoj prigodi, i uz bilo koje jelo, a proizvodi se samo u Regiji Trentino Alto Adige, radi se isključivo od grožđa Glera, Verdisio, Bianchetta trevigiana, Perera. I za za tvoju informaciju to je najprodavaniji vino u svijetu. Ni Bakarsu vodicu nemožeš raditi od bilo kojeg grožđa a kamoli prossecco.