pažljivo čitajte

Ovo su četiri navike za produljenje života

kupanje, vjezbanje, suncanje, rekreacija, jezero, sun, lake, sunbathing, recreation, heat, suncano, vrucina, Bundek (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
04.06.2013.
u 14:00

Neki su faktori presudni za poboljšanje kvalitete života i smanjenje rizika od prerane smrti...

Redovita tjelesna aktivnost, mediteranska prehrana, odražavanje optimalne tjelesne težine i odbacivanje cigareta, glavne su životne navike koje vam mogu produljiti život.

Prakticirate li sve četiri, istraživači sa sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimorea izračunali su da takvim životnim stilom umanjujete šanse za preranu smrt za visokih 80 posto, piše Daily Mail. Osim toga, zdrave navike spasit će vam život, sprečavajući razvoj određenih bolesti. Naglašavaju da je samo odbacivanje cigareta blagotovorno za srce jer loše životne navike ubrzavaju pojavu ranih znakova vaskularnih i koronarnih bolesti povezanih sa smrću.

Haitham Ahmed i njegov tim gotovo su osam godina pratili više od šest tisuća muškaraca i žena u dobi između 44 i 84 godine, a kod onih koji su usvojili sve četiri zdrave navike nisu pronađena nikakva vaskularna oboljenja. Istraživači su napravili i tablicu uspjeha kojeg su poredali od nula do četiri boda. Uspjeh su procijenili s obzirom na indeks tjelesne težine, kilograme, pušački status te fizičku aktivnost, no poražavajuć podatak je da je samo dva posto ispitanika zadovoljilo - sva četiri kriterija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?