Mađarski gulaš ( za 5 osoba )
500 g junećeg mesa, 300 g crvenog luka, crvena paprika, 2 žlice ulja, žlica brašna, žličica mljevene paprike, lovorov list, 700 g krumpira, 400 g pasirane rajčice, žličica šećera, sol i papar
Za gulaš: 50 g slanine, žličica kima, 2 režnja bijelog luka, svjež peršinov list
Način pripreme:
1. U loncu, na ulju propržite narezani crveni luk i posolite ga. Dodajte usitnjeno meso na kockice, zatim lovorov list i svježu papriku, također nasjeckanu na kockice. Pirjajte dvadesetak minuta na umjerenoj vatri. Po potrebi dolijte malo vode.
2. U meso dodajte žlicu brašna i mljevene crvene paprike. Pržite minutu-dvije, pa zalijte vodom. Kuhajte još dvadesetak minuta. Dodajte usitnjenu pasiranu rajčicu sa žličicom šećera i krumpir narezan na kockice. Držite na tavi sve dok meso i krumpir ne budu skuhani.
3. U međuvremenu napravite gulaš, tako da u blenderu usitnite slaninu, peršinov list, bijeli luk i kim. Pred kraj kuhanja začinite gulaš zaprškom.
Crêpes Suzette - Flambirane palačinke ( za 2 osobe )
Potrebno je za palačinke: 200 g brašna, 2 jaja, 1,5 dl vode ili kisele vode, 1 dl mlijeka, limunova kora (ribana), ½ žličice soli, žlica ulja
Za preljev: 20 g margarina, 3 žlice šećera, sok od pola limuna, sok od 3 naranče, 0,5 dl likera od naranče, 0,3 dl konjaka, naribana čokolada za dekoraciju
Način pripreme: Napravite palačinke. U tavi na margarinu rastopite šećer (do karamelizacije), dodajte sok od limuna i naranče i liker od naranče, da se dobije srednje gust umak. Palačinke presavinite na trokute, lagano ispecite u tavi s umakom, pa ih prelijte konjakom i flambirajte, odnosno zapalite i poslužite tople.
>>Ovo su recepti najboljih kuharica Hrvatske. Zasučite rukave i poližite prste!
>>Jednostavno pripremite jela uz koja ćete potjerati pokoji kilogram