Medvjeđe šape su jedan od starinskih kolača koji se nije puno mijenjao s godinama, a svi mu se vesele. Obvezni svadbeni kolač također je prikladan i za blagdanske objede, a miris vrućih šapa posipanih šećerom privući će sve oko stola.
SASTOJCI:
450 g brašna
210 g oraha
200 g šećera
200 g svinjske masti
2 jaja
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Ime su dobile po tradicionalnim modlicama u kojima se pripremaju i koje podsjećaju na medvjeđu šapu. Pomiješati brašno, šećer, jaja, mast i mljevene orahe te umijesiti glatko tijesto. Smjesa se može mijesiti rukama ili najprije mikserom pa završiti rukama. Tijesto je gotovo kad se više ne lijepi, a ne smije biti ni pretvrdo. Treba ga staviti u hladnjak na pola sata da se stisne. Za to vrijeme kalupe za šape namazati mašću i posipati brašnom. Kalupe puniti tijestom koje smo izvadili iz hladnjaka, peći u pećnici oko pola sata na 170 stupnjeva. Šape izvaditi iz kalupa dok su još vruće. Posipati ih šećerom u prahu tek kad se ohlade.
Sadržaj omogućio HTZ