TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Viški hib

Viški hib
Foto: Tino Jurić/Pixsell
05.12.2019.
u 21:00

Svojevremeno korišten kao težačka hrana, danas se koristi kao slastica za proslave i blagdane

Hib ili smokvenjak je slastica poznata još od antičkih vremena, a tradicionalno se pravi na Visu pod nazivom Viški hib. Riječ hib potječe od riječi hljeb, tj. voćni kruh.

SASTOJCI:
2 kg suhih domaćih smokava

jedna šaka cvijeta koromača

1,5 dl lozovače

PRIPREMA:
Samljeti smokve i koromač, prebaciti u posudu i u smjesu polako dolijevati rakiju i mijesiti dok ne postane kompaktna. Podijeliti na četiri dijela, od svakog formirati kugle koje potom razvaljamo na okrugli oblik debljine dva centimetra. Posložiti na dasku i ostaviti da se suši oko dva tjedna. Svaki dan obavezno okrenuti. Sušenje je završeno kad hib lagano pobijeli. Reže se poput torte, poslužuju se kriške.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije