TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Orahnjača/makovnjača/rogač

Orahnjača/makovnjača/rogač
Foto: Damir Špehar/Pixsell
05.12.2019.
u 18:00

Svaki od ovih kolača može ostati sočan i mekan par dana nakon što ih ispečete, a dobro podnose i zamrzavanje

Ove tri prhke dizanice zasigurno su jedni od najpoznatijih domaćih tradicionalnih kolača. Iako se ukusi razlikuju, teško je reći koji je popularniji izbor za blagdanski stol. Jedina vječna dilema je može li biti previše file, a to ostavljamo vama na odabir.

SASTOJCI:

Tijesto

1 kg brašna

40 g kvasca

150 g maslaca

1 jaje

400 ml mlijeka

½ korice limuna

prstohvat soli

100 g šećera

2 žumanjka za premaz

Fila

60 g suhih grožđica

100 ml ruma

600 g mljevenog maka, oraha ili rogača

600 ml mlijeka

220 g šećera

PRIPREMA:
Rumom preliti grožđice i ostaviti ih da se namaču dok se radi tijesto za kolač. U lončić staviti šećer, suhi kvasac, malo mlijeka, promiješati i staviti sa strane, na toplo, da se napravi pjenica. U posudu prosijati brašno, uliti pjenicu s kvascem, dodati jedno jaje koje ne smije biti hladno, već se treba zagrijati na sobnoj temperaturi, naribati polovicu limunove korice, dodati šećer, sol, maslac koji je prethodno rastopljen i malo-pomalo ulijevati mlijeko sve dok se ne dobije glatka kugla tijesta, potrebno je desetak minuta. Mijesiti se može rukama ili mikserom, nastavkom za dizana tijesta. Kad se izradi tijesto, politi ga s malo ulja, tek toliko da se napravi filc kako se ne bi sušilo. Pokriti krpom i pustiti na toplom da se diže sat vremena. U međuvremenu pripremiti filu – u lonac staviti mlijeko, dodati šećer i, kad zavrije, ubaciti natopljene grožđice i mljeveni mak, orah ili rogač, ovisno o tome čime smo odlučili napuniti tijesto. Stalno miješajući kuhati na laganoj vatri kako bi se sastojci proželi. Kad se tijesto udvostruči, premjestiti ga na pobrašnjenu površinu i razvaljati ga na debljinu otprilike 1,5 centimetara u pravokutnik. Tijesto prerezati tako da se naprave dva manja pravokutnika, namazati filom te dulje stranice obje polovine premazati zamućenim žumanjcima i zarolati. Savijače premjestiti u protvan, prekriti krpom i ponovno pustiti da se diže, oko dvadeset minuta. Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva, a na dno staviti šalicu s vodom jer para pomaže da savijača bude prhkija i sočnija. Prije nego što se savijače stave u pećnicu premazati ih ostatkom žumanjaka. Peče se pedesetak minuta, a prije nego što se reže mora se ohladiti.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije