TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Krancli

Krancli
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
05.12.2019.
u 17:00

Suhi keksići čuvaju se u limenoj kutiji, a tako pohranjeni mogu stajati i po mjesec dana

Krancli su jedan od onih kolača koje ste obožavali u djetinjstvu ali najvjerojatnije nikada niste znali kako se zovu. Omiljeni kolačići s pekmezom i vanilin šećerom su jednostavni za izradu, a možete uključiti i one najmlađe kao pomagače u kuhinji.

SASTOJCI:

200 g omekšanog maslaca

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

300 g brašna

malo mlijeka

pekmez po želji

 

PRIPREMA:
Maslac, šećer u prahu i vanilin šećer izraditi, dodati prosijano brašno i umijesiti tijesto. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak barem na pola sata da se stisne, kako bi se krancli lakše izrezivali. Nakon što smo ga izvadili, tijesto staviti između dva papira za pečenje te razvaljati valjkom na debljinu od tri do četiri milimetra. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, namastiti dva lima, u jedan staviti “šuplje” oblike, a u drugi cijele. Krancli mogu biti u obliku zvjezdica, srca, mogu biti i okrugli, bitno je da se izradi jednak broj punih i “šupljih” jer se spajaju. Peći desetak minuta i vaditi prije nego što počnu dobivati boju po rubovima. Pustiti da se ohlade te gornje, “šuplje” dijelove posuti šećerom u prahu, donje namazati pekmezom te ih poklopiti s “šupljim” dijelovima. Neki, kako bi osigurali da dijelovi odgovaraju, najprije “šuplje” i cijele dijelove spoje “na prazno” kako bi utvrdili poklapaju li se oblici.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije