Prva spominjanja rozate javljaju se još u mletačko doba, a ovaj poznati hrvatski kolač preživio je sva stoljeća stranih utjecaja te ga i danas jedemo u izvornom obliku. Jednostavna priprema, fantastičan okus i dašak povijesti su savršen spoj sastojaka i idealan kolač za vaš blagdanski stol.
SASTOJCI:
6 jaja
10 žlica šećera za smjesu
7 žlica šećera za karamel
0,5 l mlijeka
0,01 l likera od ruže
pola štapića od vanilijne
2 dl slatkog vrhnja
korica jednog limuna
PRIPREMA:
Mlijeko staviti u lončić skuha sa štapićem vanilije i prokuhati te staviti hladiti. U drugoj posudi izmiksati jaja i 10 žlica šećera, a kad se prokuhano mlijeko ohladilo, dodati ga smjesi, neprestano miješajući pjenjačom, ne smije se stvarati pjena na površini. U smjesu dodati limunovu koricu, liker od ruža (može i rum). Na vatri karmelizirati šećer i njime obložiti kalup. Smjesu uliti kroz cjedilo u ohlađeni kalup s obloženim s karamelom. Neki potom prekriju aluminijskom folijom te kuhaju na pari na umjerenoj vatri tako da kalup stave u veću posudu dvije trećine napunjenu vodom, dok drugi stave u srednje zagrijanu pećnicu u zdjelu s vodom. Tako se rozata u kalupu kuha oko sat vremena ili dok se smjesa napola stisne. Sada se u sredinu smjese može ubaciti i nekoliko grožđica namočenih u rum. Rozata se još i peče, može na 180 stupnjeva desetak minuta ili na nižoj temperaturi, tada se vrijeme pečenja produljuje za duplo. Kad je smjesa u potpunosti stisne, rozata se mora dobro ohladiti prije nego se krene naopako.
Sadržaj omogućio HTZ