Rapska torta je jedna od najljepših tradicionalnih hrvatskih torti. Nekada je bila rezervirana samo za imućnije Rabljane, a danas svi mogu uživati u ovoj poslastici koju karakterizira bogat okus badema.
SASTOJCI:
Tijesto
3 jaja
3 žlice šećera
sol
1 čašica rakije (0,05 l)
1 vanilin šećer
1 limun
20 dag maslaca
brašno
Fila
1 kg badema
90 dag šećera
5 vanilin šećera
2 dcl maraskina
naribana korica 4 limuna i 1 naranče
5 jaja i 4 žumanjka
PRIPREMA:
U tri cijela jaja dodati tri žlice šećera, prstohvat soli, jednu čašicu rakije, vanilin šećer, naribanu koricu jednog limuna, omekšali maslac, izmiksati i dodati brašna onoliko da se dobije glatko tijesto. Staviti u hladnjak da se stisne te za to vrijeme pripremiti filu. Prokuhati bademe i očistiti jedan po jedan od ljuske, mogu se očistiti dan prije kako bi se osušili da zraku ili ih se može staviti u poluotvorenu pećnicu na 50°C, okretati ih i nakon pet do deset minuta trebali bi biti suhi. Samljeti ih, dodati šećer, onaj grublji, i vanilin šećer, maraskino, korice limuna i naranče, a u posebnoj zdjeli pripremiti kremu – pripremiti pet cijelih jaja i četiri žumanjka, od pet jaja razdvojiti bjelanjke i žumanjke, od bjelanjaka izmiksati snijeg te ubaciti žumanjke. Pomiješati sa suhim sastojcima. Tijesto razvaljati i izrezati oblik rapske torte – može biti u obliku puža ili valjka, širine oko 8 cm. Od dijela tijesta izrezati rezance širine kolika će biti visina smjese, oko dva centimetra. Na tijesto staviti filu, a rezancima obujmiti smjesu te ih utisnuti u nju. Peći na 100°C oko pola sata.
Sadržaj omogućio HTZ