Nekada su palentu smatrali sirotinjskim jelom – kad probate ovu izvedbu, uvjerit ćete se da je ipak kraljevsko! Recept je osmislila Tatjana Miletić.
Palenta
Sastojci:
400 ml vode
100 g instant palente
sol
papar
kockica maslaca
šaka parmezana
100 g slanine
šaka rukole
2-3 žlice mariniranih gljiva
cherry rajčice
maslinovo ulje
granulirani češnjak
aceto balsamico
prstohvat soli
prstohvat šećera
Priprema:
Cherry rajčice izbodite na par mjesta, prelijte maslinovim uljem, posolite, poprskajte s acetom balsamicom i pecite u pećnici oko 15 min na 170 °C. Po želji možete dodati granulirani češnjak i prstohvat šećera. 100 g slanine narežite na kockice i dobro propržite. Dok se slanina prži, naribajte parmezan. U 400 ml kipuće, slane vode ubacite 100 g palente i uz stalno miješanje kuhajte oko 2 minute na umerenoj vatri. Dodajte kockicu maslaca, naribani parmezan i sve dobro sjedinite. Palentu sipajte u tanjur, a zatim i prepečenu slaninu, rukolu, marinirane gljive, ribani parmezan i na kraju pečene cherry rajčice. Poslužite toplo.