PROMO

Panettone i pandoro - rapsodija božićnih okusa u tradicijskim kolačima

Panettone i pandoro
Foto: SPAR Hrvatska
1/14
17.12.2021.
u 08:00

Finim kolačem, uz drage ljude i obitelj oko stola, zaokružuje se svaki ručak ili večera, a osobito božićno okupljanje. Jer, ima li išta ljepše od mirisa finog deserta, koji ispunjava dom?

Tradicionalne poslastice panettone i pandoro već su stoljećima obožavane u susjednoj Italiji, a jer su tako fine, hrskave i meke - popularne su i u cijelom svijetu. Tjednima prije Božića stižu u dućane, a neki su prava remek djela i rapsodija najboljih sastojaka, jer niti jedan Božić nije kompletan bez njihovog okusa.

Panettone je meki kolač u čiju pripremu odlazi dva dana, jer toliko treba starteru za tijesto da se digne, a zatim se nakon kuhanja hladi - naopako. Premazan je hrskavom i mirisnom glazurom od lješnjaka. U najbolji panettone idu samo organski, oljušteni lješnjaci, te jaja kokoši iz slobodnog uzgoja. Cijelu priču zaokružuju korice cedra i naranče, isključivo iz Kalabrije, kao i sultana grožđice koje su slatke poput meda.

Foto: SPAR Hrvatska

Legenda kaže kako je panettone, kao i svi najbolji izumi, nastao sasvim slučajno. Naime, mladi kuharski pomoćnik Toni doslovno je spasio Božić na dvoru milanskog vojvode Ludovica il Mora još u 15. stoljeću tako što je - izmislio desert. Nakon što je glavnom kuharu zagorio kolač, Toni se bacio na posao i smiješao sve što mu je došlo pod ruku, ubacio u peć i dobio meki kolač pun okusa, koji je postao hit na dvoru, te se od tada nalazio na meniju za svaki Božić. Desert je dobio ime “il pan de Toni”, panettone ili Tonijev kruh, te postao popularan i omiljen diljem svijeta.

Foto: SPAR Hrvatska

I dok je panettone iz Milana, pandoro je iz Verone i znači “zlatni kruh”. U njemu nema sušenog voća, ali ima puno svježih jaja, mlijeka, te njegova izrada isto tako nije brza. Diže se 36 sati, lagano se hladi i zbog toga ima mekoću i miris koji odiše - Božićem.

Najbolje od svega je što tradicija nalaže kako domaćice i domaćini ne moraju ovaj kolač raditi ručno niti trošiti na njega dragocjeno vrijeme - on se naime kupuje i pomno bira. Upravo SPAR Hrvatska u svojim supermarketina SPAR i hipermarketima INTERSPAR ima najbogatiji izbor panettone-a i pandora.  DESPAR Premium Pandoro s maslacem, jajima iz slobodnog uzgoja i slatkim posipom u posebnom pakiranju te Premium Panettone s maslacem i glazurom s lješnjacima. Tu su još i DESPAR Panettone Classico, DESPAR Pandoro Classico, Free From Panettone bez glutena i brojni drugi. Požurite u najbliži INTERSPAR ili SPAR, jer uz ove poslastice blagdanska trpeza nikada neće biti primamljivija.

Foto: SPAR Hrvatska

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije