Perete li povrće u toploj vodi na oko 50 Celzijevih stupnjeva, ono može ponovno oživjeti i izgubiti gorčinu, dok se kod visokoproteinskih namirnica poput mesa i ribe na toj temperaturi ispiru oksidirajuća ulja i tako se povećava kvaliteta namirnica, tvrdi Kazumasa Hirayama, predstavnik Cooking Technology Research Society. Voće oprano u takvoj vodi postat će slađe i sočnije u roku od dva ili tri dana, a tako će i brže sazreti.
I voće i povrće oprano na ovaj način može dulje trajati. Pranje nije ograničeno samo na voće i povrće, već se može primijeniti i na druge prehrambene proizvode. Time je čak moguće "stvoriti" i bolji okus hrane, potvrdili su to u japanskom restoranu Dellis gdje se metoda primjenjuje u praksi.
Kako prati namirnice?
Vodu zagrijte na 48-50 stupnjeva i u nju stavite namirnice. Lisnato povrće, poput salate i listova kelja, treba prati list po list, dok korjenasto povrće poput mrkve i celera treba lagano trljati rukama od tri do pet minuta. Ostale namirnice poput mesa, ribe i morskih plodova treba prati dvije do tri minute.
Temperatura vode ne bi smjela pasti ispod 43°C jer postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterije. Stoga je potrebno redovito mijenjati vodu i održavati temperaturu na 50 stupnjeva stalnim zagrijavanjem.
A odmrzavanje?
Isto tako, voda zagrijana na 50 stupnjeva idealna je za odmrzavanje hrane. Znamo da zamrzavanjem namirnice gube neke hranljive sastojke, no odmrzavajući ih ovom metodom okus je nepromijenjen, piše Rocketnews24.com.